PolicyWatch

Newzealændere og briter indgår handelsaftale for milliarder

Under en ny aftale til 20 milliarder kroner bliver tolden på varer fra New Zealand til Storbritannien fjernet.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, taler med Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, på et videomøde i forbindelse med, at de lukker en handelsaftale. | Foto: Office Of The Prime Minister Of/Reuters/Ritzau Scanpix

New Zealand og Storbritannien har indgået en frihandelsaftale, der betyder, at der fjernes told på varer til en værdi af godt 20 mia. danske kroner mellem Storbritannien og New Zealand. Det oplyser New Zealands premierminister, Jacinda Ardern.

"Denne aftale tjener New Zealands økonomi og eksportører godt, idet vi kommer os oven på covid-19 og ser fremad. Dette er en af vores bedste aftaler nogensinde, og den er kommet i hus på et afgørende tidspunkt i vores covid-genopbygning," siger hun ifølge nyhedsbureauet dpa.

Aftalen betyder blandt andet, at der ikke længere vil være told på britiske eksportvarer såsom tøj, sko, skibe og bulldozere. Samtidig fjernes tolden på blandt andet vin og kiwifrugter fra New Zealand. Ifølge nyhedsbureauet AFP har aftalen en værdi af 2,3 milliarder britiske pund eller godt 20 milliarder danske kroner.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, kalder aftalen "toppen af kransekagen i et i forvejen godt og langvarigt partnerskab" mellem de to lande.

"Det er godt for begge vores økonomier. Det øger antallet af job og væksten," siger han ifølge dpa.

Aftalen, hvis tekst vil blive færdiggjort i løbet af de kommende måneder, vil ifølge Jacinda Ardern give New Zealand "hidtil uset adgang" til det britiske marked.

Storbritannien vil således fjerne al told på eksportvarer fra New Zealand og dermed spare eksportørerne omkring 37,8 millioner newzealandske dollar, godt 173 millioner kroner om året.

Aftalen blev underskrevet onsdag under et videomøde mellem Ardern og Johnson. Den er et resultat af 16 måneders drøftelser, skriver AFP.

Frihandelsaftalen er den seneste i en række af handelsaftaler, som briterne har indgået, efter at de forlod EU. I juni blev briterne således enige med både Australien og Norge om nye frihandelsaftaler.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier