Fagforeninger er parate til at skære i dagpenge for nyuddannede

Lad nyuddannede beholde den nuværende dagpengesats i de første måneder efter eksamen og sæt den derefter ned, foreslår Ingeniørforeningen med støtte fra Dansk Magisterforening.
Ingeniørerne og magistrene har med egne ord set skriften på væggen og går derfor nu ind i debatten om at sænke dagpengene for nyuddannede fremfor bare at være imod, da regeringen har opbakning fra bl.a. Venstre til at sænke den såkaldte dimittendsats. Arkivfoto: Marius Nyheim. | Foto: Marius Nyheim
Ingeniørerne og magistrene har med egne ord set skriften på væggen og går derfor nu ind i debatten om at sænke dagpengene for nyuddannede fremfor bare at være imod, da regeringen har opbakning fra bl.a. Venstre til at sænke den såkaldte dimittendsats. Arkivfoto: Marius Nyheim. | Foto: Marius Nyheim
af dorte boddum ipsen

To af de store fagforeninger for akademikere bløder op på deres ellers stålsatte modstand mod at skære i dagpengene til nyuddannede, sådan som regeringen har foreslået i sit reformudspil "Danmark kan mere 1".

Regeringen vil sænke den såkaldte dimittendsats til 9.500 kr. om måneden for nyuddannede uden børn. Formålet er at skaffe finansiering til bl.a. at sætte dagpengene op for folk, der bliver ledige efter flere år i job, og at øge arbejdsudbuddet.

Det har såvel Ingeniørforeningen som Dansk Magisterforening været voldsomt imod, men de er nu parate til at acceptere en sats på 9.500 kr., hvis den nuværende dimittendsats på 13.815 kr. bliver fastholdt i de første 3-6 måneder.

»Vi kan godt læse skriften på væggen og se, at regeringen kan tælle til langt mere end 90 mandater i Folketinget, der ønsker at forringe dimittendsatsen. Derfor vælger vi nu at gå ind i rummet og forsøge at få så tålelig en løsning som muligt for vores medlemmer,« siger formand for Ingeniørforeningen, Thomas Damkjær Petersen.

Han understreger, at mange akademikere bliver færdige lige op til sommerferien, hvor virksomhedernes HR-chefer går på ferie og der traditionelt ikke sker mange nyansættelser. Derfor vil det ifølge ham være rimeligt at de give nyuddannede et par måneder til at finde arbejde i på den eksisterende sats, inden en ny lav sats på 9.500 kr. sætter ind.

Det vil ifølge ham også give de nyuddannede bedre muligheder for at indrette deres økonomi efter, at de må flytte fra billige kollegieboliger, når eksamen er i hus.

Vil prøve at minimere skaderne

Formand for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, støtter ingeniørernes forslag om en trappemodel for nyuddannede.

»Jeg har også erkendt, at der er et meget stort politisk flertal, som ønsker at forringe vilkårene for nyuddannede. Derfor handler det om, hvordan vi kan minimere skaderne,« siger hun.

Både hun og Thomas Damkjær Petersen advarer dog mod også at halvere dagpengeperioden for nyuddannede fra de nuværende to år på dagpenge, som gælder for alle andre ledige, til kun at være et år for dimittender.

Det vil ifølge Thomas Damkjær Petersen forringe tilslutningen til a-kasserne, og det kan i sidste ende blive dyrt for samfundet, da dagpenge finansieres af alle a-kassemedlemmers solidariske bidrag til dagpengeforsikringen og staten.

»Vores medlemmer er nogen af dem, der for alvor bidrager til finansieringen af dagpengesystemet i løbet af et arbejdsliv,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye ønsker ikke at kommentere de igangværende forhandlinger om dimittendsatsen.

Beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) roser de to store akademikerfagforeninger for at melde sig ind i debatten med konstruktive forslag. Han holder dog fast i Venstres forslag om en dimittendsats på 9.500 kr. fra første dag.

»Det er vores forslag, og det giver 1,7 mia. kr. i finansiering, som vi ønsker at bruge på den grønne omstilling,« siger han.

Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF) holder omvendt fast i, at SF er imod at skære i dimittendsatsen.

»Vores tilgang til forhandlingerne er, at vi er imod forringelserne for dimittender, men vi vil gerne være med i en samlet aftale,« siger han.

Regeringen vil tage over 4000 kroner af nyuddannedes dagpenge 

Støttepartier er imod nedskæringer i nyuddannedes dagpenge

V-ordfører kalder flere forslag i regeringens reformudspil for fornuftige og er klar til forhandlinger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også