PolicyWatch

Støttepartier ønsker klima og bedre skoler på finansloven

Klima, skoler og gratis tandlæge for unge fylder for støttepartier før indledende finanslovsforhandlinger.

Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix

Da de første af Folketingets partier møder op til de indledende møder forud for forhandlingerne om næste års finanslov, har regeringens støttepartier skoler og klima på dagsordenen.

Det fortæller Pia Olsen Dyhr, der er formand for SF, og som den første partileder er til indledende møde hos finansminister Nicolai Wammen (S) tirsdag.

"Vi går til finanslovsforhandlingerne med fokus på vores børn. Det er SF's fokus igen og igen," siger hun.

Partiet vil styrke folkeskolen, forbedre forholdene for de fødende på de danske fødegange og sikre rent drikkevand i fremtiden.

SF fremhæver blandt andet et krav om, at det skal være muligt for nybagte forældre at blive længere på fødegangen og få en jordemoder, som de kender.

Fødegangene fylder også hos Enhedslisten. Et andet af partiets krav til finansloven er gratis tandlæge til unge i alderen 18 til 25 år.

"Og så er der klimaområdet, hvor der er et gabende hul i regeringens udspil, og det skal vi have fyldt op med gode, grønne initiativer," siger politisk ordfører i Enhedslisten Mai Villadsen, før hun mødes med finansministeren.

Hos De Radikale er det også folkeskolen og klimaet, der fylder.

Det fortæller partiets finansordfører, Andreas Steenberg, forud for partiets møde i ministeriet.

Men selv om begge støttepartier er enige om, at klimaet og skolerne skal prioriteres højt på den nye finanslov, er de ikke helt enige om detaljerne.

SF har op til forhandlingerne fremsat et krav om et loft på 24 elever i en folkeskoleklasse.

Det er Andreas Steenberg ikke enig i.

"Vi støtter op om at investere i skolen, og så synes vi, at man lokalt skal have lov at bestemme, hvordan man gør det bedst," siger han.

Udover støttepartierne mødes Liberal Alliance og Venstre med finansminister Nicolai Wammen tirsdag. Resten af partierne er indkaldt torsdag.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier