PolicyWatch

Støttepartier går ind for coronatiltag

Støttepartier vil stemme for epidemikommissionens indstilling, men savner klar strategi for vinteren.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Regeringens støttepartier, Enhedslisten, SF og De Radikale, kommer til at stemme for epidemikommissionens indstilling om at ophøje covid-19 til en samfundskritisk sygdom. Dermed er der flertal for indstillingen, som regeringen også anbefaler. Enhedslisten og SF vil også stemme for genindførelse af coronapasset.

Det oplyser Peder Hvelplund, Enhedslistens coronaordfører, og Kirsten Normann Andersen, SF's sundhedsordfører.

I en skriftlig kommentar oplyser Stinus Lindgreen, De Radikales sundhedsordfører, at partiet vil stemme for at opklassificere coronasstatus. Men hvorvidt det samme gælder for coronapasset, fremgår ikke.

"Det er klart, at vi ikke kan sidde en entydig indstilling fra Epidemikommissionen og vores sundhedsmyndigheder overhørig, når de anbefaler at opklassificere covid-19 på grund af pres på vores sundhedsvæsen," siger Stinus Lindgreen.

Folketingets Epidemiudvalg skal tage stilling til indstillingen på et møde tirsdag.

Men Peder Hvelplund efterlyser en plan fra regeringen og tydeligere kommunikation.

"Det er også vigtigt at understrege, at det her ikke kan stå alene. Det er vigtigt at få en klar strategi for, hvordan vi håndterer corona gennem efteråret og vinteren. Det handler også om, hvordan vi bremser smittespredningen de steder, hvor coronapasset helt åbenlyst ikke virker. Det er i forhold til skoler og daginstitutioner, hvor der er behov for øget fokus på at undervise i mindre hold."

Savner strategi

De Radikale savner ligeledes en strategi.

"Det er dog problematisk, at man ikke langt tidligere har lagt en klar strategi frem, sådan som ekspertgruppen anbefalede, ligesom man har forsømt at forsøge sig med anbefalinger, inden man skrider til krav. Det er ellers en pointe i ekspertgruppens rapport," siger Stinus Lindgreen.

Hos De Konservative er sundhedsordfører Per Larsen positivt indstillet over for genindførelse af coronapas.Det skal dog først besluttes på et gruppemøde tirsdag.

"Jeg vil hvert fald indstille, at vi ser positivt på modellen med coronapas. Den model, der er lagt frem, ser ud til at være til at håndtere for erhvervslivet," siger Per Larsen.

Men han forestiller sig, at det kan ske, uden at covid-19 får status som samfundskritisk.

"Når man kategoriserer covid-19 som en samfundskritisk sygdom, åbner man hele værktøjskassen, og så er det muligt at lave forsamlingsforbud og lukke samfundet ned. Det synes vi er meget drastisk, og det håber vi bestemt ikke, man får brug for. Derfor kunne det være mere hensigtsmæssigt at lave en lovgivning specifikt på coronapasset og så se, hvordan det kommer til at gå."

Samme anbefaling om en specifik aftale om coronapasset har Dansk Erhverv.

"Vi har stadig kontrol over situationen, og vi vil være kede af, at vi allerede opgraderer situationen til samfundskritisk sygdom med alle de værktøjer, som medfølger," siger administrerende direktør Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

SMVdanmark vil have hjælpepakker genindført 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier