PolicyWatch

Et nej til test eller vaccine kan i sidste ende betyde fyring

Arbejdsgivere vil med ny aftale få ret til at fyre en medarbejder, der ikke kan fremvise gyldigt coronapas.

Køen til testcentrene er allerede lange flere steder - som her i Køge - og kan blive endnu længere, når det i sidste ende kan medføre fyring ikke at have et coronapas. | Foto: Claus Bech

Med en ny trepartsaftale vil regeringen og arbejdsmarkedets parter give arbejdsgivere mulighed for at kræve af de ansatte, at de viser et gyldigt coronapas, når de møder på arbejde. Dermed får en arbejdsgiver - som en sidste konsekvens - ret til at fyre en medarbejder, som ikke har et gyldigt coronapas. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Det er dog i sidste ende op til den enkelte arbejdsplads at beslutte, hvilke konsekvenser der skal drages.

Det kan også få konsekvenser for modtagere af kontanthjælp eller ledige på dagpenge, som er i aktivering hos en virksomhed, der beslutter sig for at indføre krav om coronapas. I de tilfælde kan jobcenteret beslutte at stoppe udbetalingen af dagpenge eller kontanthjælp.

Til finans.dk siger fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S):

"Hvis du for eksempel er i virksomhedspraktik i Bilka, og Bilka vælger at indføre coronapas, og du så nægter og derfor ikke kan komme på arbejde, så stopper dagpengene eller kontanthjælpen," siger han.

Aftalen om muligheden for at tjekke ansattes coronapas er indgået mellem regeringen og Dansk Arbejdsgiverforening samt Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Aftalen vil snarest blive fremsat som et lovforslag i Folketinget. Regeringen håber på opbakning fra Folketingets partier.

Mattias Tesfaye har indkaldt partierne til møde allerede fredag eftermiddag. Regeringen vil forsøge at få lovforslaget hastebehandlet, så det kan komme til at gælde hurtigst muligt. Det kræver opbakning fra to tredjedele af Folketinget.

Virksomheder kan kræve coronapas af medarbejdere 

Genmab overvejer coronatest af medarbejdere – afventer retningslinjer 

Mere fra PolicyWatch

Coloplast-formand advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier