PolicyWatch

Genåbningen har givet fortsat vækst i dansk økonomi

En fremgang hos hoteller og restauranter har i tredje kvartal bidraget til økonomisk vækst, viser indikator.

Restaurant- og barbesøg har i tredje kvartal været med til at trække op i den danske økonomi. (Arkivfoto). | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Væksten i dansk økonomi ser ud til at være fortsat ind i årets tredje kvartal. Det viser Danmarks Statistiks bnp-indikator. Den giver et foreløbigt estimat af væksten i det danske bruttonationalprodukt.

Sammenlignet med andet kvartal peger indikatoren på en vækst på to procent i tredje kvartal. Det er korrigeret for sæsonforhold. Fremgangen har især været drevet af udviklingen i flere serviceerhverv.

Det er eksempelvis hoteller og restauranter samt rejsebureauer, som har været hårdt ramt af nedlukningen under coronaepidemien.

"Genåbningen af samfundet har derved haft en tydelig positiv indvirkning på økonomien," skriver Danmarks Statistik.

Udsigten til en vækst på to procent i tredje kvartal følger efter et andet kvartal, hvor væksten er vurderet til at vokse hele 2,8 procent.

Finansminister Nicolai Wammen (S) konstaterer, at det går "rigtig godt" i dansk økonomi.

"I tredje kvartal har fremgangen på arbejdsmarkedet været stærk, og dagens tal viser, at det samme gælder bnp. Tempoet er højt, og vi taler ikke længere om krise, men om højkonjunktur," siger Wammen i en skriftlig kommentar.

Også fremgang i beskæftigelsen

Danmarks Statistik har også leveret et foreløbigt estimat på udviklingen i den danske beskæftigelse i tredje kvartal. Ifølge beskæftigelsesindikatoren ser der ud til at have været en fremgang på 1,7 procent i den samlede beskæftigelse.

Det er andet kvartal i træk, at flere er kommet i beskæftigelse.

Finansministeren er imponeret over den måde, dansk økonomi har udviklet sig det seneste lille års tid.

"Det er en ganske imponerende udvikling, når vi ser tilbage på situationen i starten af året, hvor corona hærgede, og hvor dele af vores økonomi var lukket ned. Selv om smitten er blusset op igen på det seneste, er vi et helt andet sted i forhold til den økonomiske udvikling," siger Wammen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier