PolicyWatch

Flere coronasmittede: Firmaer vil have refusion fra første sygedag

Med højere smittetal og fortsat anbefaling om isolation bør virksomhederne kompenseres, mener Dansk Erhverv.

Virksomhederne kan igen mærke den stigende smitte i form af sygemeldinger og efterlyser nu mulighed for at kunne søge om refusion til sygedagpenge fra første sygedag. | Foto: Jens Dresling

Den stigende smitte i samfundet rammer landets virksomheder, der oplever flere sygemeldinger.Derfor bør man ændre reglerne, så virksomhederne kan søge om refusion hos det offentlige fra de ansattes første sygedag. Sådan lyder det fra Michael Folmer Wessman, der er chefkonsulent i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

"Der er en stigende smitte i samfundet, og det kan hurtigt blive til problematisk fravær ude i virksomhederne. Det er allerede en udfordring, og det gælder bredt i erhvervslivet. Alt fra kontorvirksomheder til produktionen og detailhandlen," siger han.

Under coronakrisen har det været en særregel, som har gjort det muligt for virksomheder at søge om refusion til at få dækket arbejdsgivernes udgifter til sygedagpenge fra første sygedag. Den ordning udløb 1. juli. Derfor er det igen virksomheden, som skal betale de første 30 dages sygdom, som også var reglen før corona.

"Man har en anbefaling om at gå i isolation, hvis man er smittet eller har symptomer. Derfor mener vi, at det kun er rimeligt, at staten betaler en del af den regning," siger Michael Folmer Wessman.

Hoteller og restauranter hårdt ramt

Smitten med coronavirus har været stigende i løbet af efteråret, og torsdag blev der for første gang i år registreret over 4000 smittetilfælde på én dag. Det var samtidig det tredjehøjeste antal smittede, der er registreret under hele coronapandemien.

I sidste uge fik coronavirus igen status af samfundskritisk sygdom, og coronapasset blev genindført. Dengang var meldingen fra regeringen, at hjælpepakker ikke fulgte med af den grund. Siden er smitten fortsat op.

Hos organisationen SMVdanmark, der især repræsenterer mindre og mellemstore virksomheder, ser direktør Jakob Brandt særligt problemer for virksomheder, hvor man møder fysisk op.

"Vi synes, ordningen bør gælde alle virksomheder, der har hjemsendte ansatte, men vi kan se, at det især er hoteller og restauranter, der er hårdt ramt, da man møder fysisk på arbejde. De brancher er i forvejen hårdt pressede økonomisk, og det bør man have med i ligningen. Det er svært at forstå, hvis man ikke genindførerer de her regler, hvis det gav mening tidligere under coronakrisen, og vi har højere smittetal nu," siger han.

I Venstre er erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen fortaler for at genindføre refusionen fra første sygedag.

"Virksomhederne står for uforskyldt i den her situation, hvor mange bliver smittede, og omkostningerne rammer dem. I den situation mener vi, at det skal være fællesskabskassen, der betaler fra første dag," siger han.

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier