PolicyWatch

Flere end hver anden kommune opfordres til at indføre tiltag mod corona

54 af landets 98 kommuner overskrider smittegrænser. Greve Kommune på Sjælland vil have øget testkapaciteten.

Flere end halvdelen af landets kommuner anbefales at indføre tiltag for at mindske coronasmitten. En af dem er Greve. (Arkivfoto). | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I over halvdelen af landets kommuner er coronasmitten så høj, at det anbefales, at der indføres tiltag over for smitten. Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Tidligere trådte en automatisk nedlukning af kommuner og sogne i kraft, når coronasmitten blev høj nok. Det blev ændret fra september. Nu opfordres der i stedet til, at der indføres tiltag for at vende udviklingen. Det er tilfældet i 54 af landets 98 kommuner.

En af de kommuner, hvor smitten er høj, er Greve Kommune på Sjælland. Ifølge borgmester Pernille Beckmann (V) mangler der testkapacitet.

"Lige nu står vores borgere i lange køer og kan ikke få tider. Det er en kæmpe udfordring for at bryde smittekæderne," siger hun.

Ifølge hende betyder det, at mange vælger testen fra, fordi de ikke gider at køre langt for at få den.

Vil have klarere rammer

Kommuner opfordres til at gribe ind, når der i kommunen har været mindst 20 registrerede smittetilfælde i seneste syv dage. Samtidig skal antallet af smittede svare til, at der ville have været mindst 400 tilfælde, hvis kommunen havde haft 100.000 borgere. Greve Kommune har, hvad der svarer til 436 smittede per 100.000 indbyggere. Kun fire kommuner har et højere incidenstal.

Når smitten overskrider de to grænser, træder en række anbefalinger i kraft. Det er blandt andet tiltag i dagtilbud og grundskoler, der anbefales, men Pernille Beckmann efterlyser klarere rammer.

"Jeg ser gerne en model, hvor regeringen og sundhedsmyndighederne bliver lidt mere faste i kødet, for hvad kommunerne skal. Når de siger "skal", vil de også forpligte sig til at kompensere os økonomisk?" spørger borgmesteren og peger på, at opfordringerne udfordrer økonomien.

Det skyldes for eksempel, at der skal ekstra personale på, hvis der skal være mere afstand mellem børnene i institutionerne.

Partier efterspørger tydelige anbefalinger om julefrokoster

Testkapaciteten opjusteres til 370.000 test om dagen. 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier