Sverige stemmer ja til EU-mindsteløn: Tager hensyn til vores model

Der er store forbedringer i tekst om EU-mindsteløn. Derfor stemmer Sverige ja, forklarer minister.
Den svenske arbejdsmarkedsminister Eva Nordmark fortæller, at Sverige stemmer ja for at kunne sidde med ved forhandlingsbordet. | Foto: 1037 Sören Andersson/TT/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Den svenske arbejdsmarkedsminister Eva Nordmark fortæller, at Sverige stemmer ja for at kunne sidde med ved forhandlingsbordet. | Foto: 1037 Sören Andersson/TT/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
af ritzau

Sverige stemmer mandag ja til et fælles mandat fra EU-landene til videre forhandlinger om en EU-bestemt mindsteløn. Det sker, selv om både regeringen, oppositionen og erhvervsliv længe har været stærkt kritiske over for forslaget.

Sverige har kørt parløb med Danmark imod det omstridte direktiv. Men det er ikke uden grund, at Sverige har ændret mening og nu siger ja. Det forklarer arbejdsmarkedsminister Eva Nordmark på vej ind til et ministermøde i Bruxelles mandag, hvor spørgsmålet om mindsteløn er på dagsordenen.

"Vi har opnået nogle store fremskridt i den tekst, som ligger på bordet. Det er en tekst, som indebærer, at vi ikke tvinges til at indføre mindsteløn, og som tager hensyn til den svenske lønmodel," siger hun til det svenske nyhedsbureau TT.

Den svenske regering håber, at dens ja til indstillingen kan give større mulighed for at sidde med ved forhandlingsbordet.

Efter årsskiftet skal medlemslandene og EU-Parlamentet forsøge at nå frem til et kompromis for, hvordan den endelige lovgivning om mindsteløn skal se ud.

"Vi vil kunne sidde med ved forhandlingsbordet. Vi tror, at det er sådan, vi får det bedste resultat og det bedste slutprodukt," siger Eva Nordmark.

Frygt for at blive overtrumfet af EU-Domstolen

Hun mener, at Danmark og Sverige fortsat kan have et godt samarbejde på området, selv om Sverige har skiftet side.

"Vi har en rigtig god relation, og alle de forandringer og forbedringsforslag, som vi sammen med Danmark har fået igennem, kommer vi til at stå på mål for," siger Eva Nordmark til TT.

Det omstridte direktiv vil kun gælde lande, som har mindsteløn. Det har hverken Danmark eller Sverige.

I Danmark frygter politikere og arbejdsmarkedets parter, at direktivet kan underminere den danske model enten direkte eller indirekte. Man har fået forsikringer om, at det ikke vil betyde noget for den danske model. Men frygten går på, at mindsteløn kan blive til virkelighed, hvis en arbejdstager tager sagen op i EU-Domstolen, som måske tvinger Danmark til at indføre det.

Dansk forsøg på genforhandling af EU-bestemt mindsteløn glipper

Udvalg stemmer for EU-bestemt mindsteløn 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også