Debat: Det er ikke nok at åbne for internationale medarbejdere – regeringen skal tiltrække dem

Danmarks velfærd er dybt afhængig af kvalificerede internationale medarbejdere. Virksomhederne mangler dem massivt, men de kommer ikke af sig selv, for Danmark betragtes ikke i udlandet som en attraktiv karrieredestination. De dygtige udlændinge skal blandt andre regeringen tiltrække med en fælles, blivende indsats.
Foto: Janus Engel
Foto: Janus Engel
Af rådgivningsdirektør i DI Kinga Szabo Christensen og CEO i Copenhagen Capacity Asbjørn Overgaard

Danmark mangler kvalificeret arbejdskraft. Faktisk angiver 40 procent af danske virksomheder, at mangel på kvalificerede medarbejdere truer deres vækst. Det er næsten en fordobling på fem år. Det er ikke alene et akut problem for virksomhederne. Det truer også danske styrkepositioner på klima, life science og IT-området. Og det vil koste os på vores fælles velfærd.

Løsningen er – udover at uddanne og opkvalificere dansk arbejdskraft – selvfølgelig bare at tiltrække flere kvalificerede fra udlandet – f.eks. ved at sænke beløbsgrænsen. Og jo, lavere beløbsgrænse kan tiltrække flere. Men det er slet ikke nok.

Danmark betragtes nemlig ikke internationalt som en attraktiv karrieredestination. At det forholder sig sådan er desværre stadig en myte mange steder, men vi ved, at det kræver en særlig indsats at tiltrække arbejdskraften.

Faktisk er Danmark blevet endnu mindre attraktiv som karrieredestination end tidligere, viser analyser fra bl.a. Boston Consulting Group’s Decoding Global Talent, blandt andet fordi Danmark er relativt ukendt blandt internationale kandidater. Derfor kommer de internationale medarbejdere ikke af sig selv.

Tilmed er vi i Danmark ikke gode til at fastholde de udlændinge, som vi selv uddanner. I 2016 var 47 pct. af de internationale studerende væk allerede et år efter endt uddannelse.

Rekruttering bør prioriteres

Det problem, som virksomhederne og dermed hele vores samfund står med, er akut - og det bliver ikke mindre i fremtiden. Tværtimod. Derfor skal Danmark gøre mere.

Heldigvis ved vi, hvad der virker. Talent til Danmark, der er et landsdækkende, lokalt forankret samarbejde mellem virksomheder og erhvervsorganisationer med støtte fra 16 store virksomheder på tværs af landet som bl.a. Rambøll, 3Shape, Grundfos og Netcompany har vist stærke resultater. Eksempelvis har vi samlet 60.000 interesserede og kvalificerede udenlandske kandidater i en database, og vi har hentet flere end 1400 kvalificerede til danske virksomheder siden 2016.

Men manglen på kvalificeret arbejdskraft er så stor og tilbagevendende en udfordring, at vi ikke kan bero på varierende projekter og bevillinger.

Vi skal have en blivende indsats, der bygger videre på det, som blandt andet vi selv har sat i værk i Talent til Danmark. Regeringen bør prioritere det, gerne i Finansloven – både for virksomhedernes skyld og for Danmarks velfærds skyld.

Aftale skal få flere udenlandske læger hurtigere ud på sygehusene

Vismænd får kritik for at nedtode mangel på arbejdskraft 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også