PolicyWatch

Corona og andre problemer truer eksporten

I oktober steg eksporten endnu engang. Ifølge økonom lurer en cocktail af flere uheldige ting i horisonten.

Mangel på materialer kan blandt andet være med til at tage toppen af væksten. F.eks. rammer den voldsomme mangel på mikrochips til den tyske bilindustri indirekte danske virksomheder, som er underleverandører til bilproduktionen. | Foto: Pool New/Reuters/Ritzau Scanpix

Danske virksomheder solgte endnu mere til udlandet i oktober, hvor eksporten af varer og tjenester steg yderligere. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik steg eksporten 2,2 procent. Men flere skyer lurer i horisonten og kan true den udvikling.

Ifølge cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen kan det nu gå den modsatte vej efter flere måneder med fremgang.

Virksomhederne ser ud til at klare sig strålende ind i vinteren. Men eksporten trues af corona og mangel på materialer og arbejdskraft.

"Spredningen af covid-19 er naturligvis den mest åbenlyse trussel mod både eksporten og økonomien som helhed," skriver han i en kommentar.

Søren V. Kristensen peger på, at der flere steder skrues op for restriktionerne. Det kan særligt ramme eksporten af serviceydelser.

Samtidig vurderer økonomen, at forskellige mangler kan vise sig at tage toppen af den vækst, der ellers kunne have været. Blandt andet mangler der materialer og ansatte.

"Et eksempel herpå er den voldsomme mangel på mikrochips til den tyske bilindustri. Det sænker produktionen på selve bilfabrikkerne, men det rammer også hele underskoven af underleverandører, som vi har mange af herhjemme," skriver han.

Ifølge Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, har eksporten vist solid fremgang i oktober. Den lider dog stadig under, at turismen endnu ikke er tilbage oven på corona. Han vurderer også, at den aktuelle coronasituation kan ende med at dæmpe væksten på eksportmarkederne.

"Det betyder bare ikke nødvendigvis dårligere udsigter for dansk vareeksport, for nedlukninger rammer først og fremmest forbruget af tjenesteydelser så som restauranter," skriver han i en kommentar.

Han peger på, at forbruget af fysiske varer faktisk kan stige yderligere.

"Til gengæld må vi nok sige, at en normalisering af turismen er udskudt endnu en gang," lyder det fra økonomen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier