Fra nytår strammes britiske toldskruer

Fra årsskiftet bliver det igen vanskeligere for danske virksomheder at handle med Storbritannien.
Det bliver mere besværligt for danske virksomheder at eksportere til Storbritannien i det nye år. | Foto: Finn Frandsen
Det bliver mere besværligt for danske virksomheder at eksportere til Storbritannien i det nye år. | Foto: Finn Frandsen
af alexander bitsch

De danske virksomheder kommer snart til at støde på en ny udfordring på et af vores største eksportmarkeder.

Fra årsskiftet bliver toldskruen i forbindelse med eksport til Storbritannien nemlig strammet, og det bliver dermed mere besværligt for danske virksomheder at eksportere til Storbritannien.

»Konsekvenserne af brexit begynder nu at vise sig,« siger Anders Ladefoged, der er europapolitisk chef i Dansk Industri.

Helt konkret er det de såkaldt forsimplede toldprocedurer i forbindelse med eksporten til Storbritannien, der forsvinder ved udgangen af året. De bliver erstattet af en fuld toldkontrol.

»Det er en uundgåelig konsekvens af, at Storbritannien har skiftet status. Resultatet er mere papirarbejde, kontroller og flere ting, som man skal være opmærksom på,« siger Anders Ladefoged.

I år gik Storbritannien i handelssammenhæng over til at være et såkaldt tredjeland. Dermed fik det samme status som f.eks. USA eller Kina. Dette fik i slutningen af 2020 både myndigheder og erhvervsorganisationer til at sætte gang i en større informationskampagne over for danske virksomheder.

Overgangen til tredjeland betød nemlig, at danske virksomheder ikke uden videre kunne fortsætte handlen med Storbritannien uden at have de nødvendige tilladelser på plads. Det fik Toldstyrelsen til at sende information ud til tusindvis af danske virksomheder for at gøre opmærksom på problemstillingen.

Uundgåeligt besvær

Fra nytår træder den fulde toldkontrol så i kraft og med den skal danske virksomheder udover en fuld fortoldningsangivelse f.eks. have dokumentation for, at varerne lever op til kravene om oprindelse.

»Man må bare sige, at der på grund af brexit i flere år har været en situation, hvor man skal holde tungen lige i munden. Det er noget uundgåeligt besvær som følge af Storbritanniens exit fra EU,« siger Anders Ladefoged.

Ifølge Anders Ladefoged er det særligt en gruppe af virksomheder, der skal være opmærksomme på ændringen.

»Store virksomheder er vant til det, fordi de handler meget med lande uden for EU, men for mange mindre virksomheder kan det være noget nyt, som de skal være klar over,« siger Anders Ladefoged.

Fra Dansk Industris side lyder det, at en undersøgelse tidligere har vist, at medlemmerne er opsatte på at fastholde Storbritannien som et eksportmarked. Det kan umiddelbart også ses på eksporttallene, som er steget på bagkant af corona. Anderledes ser det ud med den britiske eksport til Danmark, hvor der stadig ligger underdrejet, lyder det.

»Det gode er, at danske virksomheder ifølge deres meldinger til os har en ambition om at holde fast i det britiske marked,« siger Anders Ladefoged.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også