PolicyWatch

Enhedslisten og SF klar til markante covid-restriktioner

Før et møde blandt sundhedsordførerne fredag er Enhedslisten klar til at støtte markante corona-stramninger.

"Der går tid, fra smitten stiger, til antallet af indlagte gør det. Derfor må vi handle nu," lyder det fra Enhedslistens Peder Hvelplund. | Foto: Philip Davali

Fredag skal Folketingets sundhedsordførere til møde, og det er den klare forventning, at regeringen vil foreslå nye restriktioner for at mindske smitten med covid-19. Den nye Omikron-variant har sat turbo på smitten, antallet af indlagte stiger, og sundhedsvæsnet er igen hårdt presset. Derfor er Enhedslisten klar til at støtte selv vidtgående forslag om nye restriktioner.

"Jeg er meget bekymret over den eksplosive stigning i antallet af Omikron-tilfælde. Vi ved endnu ikke, hvor hårde sygdomsforløb den giver, men vi risikerer at blive kørt over. Så for mig at se er det helt afgørende, at vi får indført nye, smittereducerende tiltag. Det kan være for nattelivet, et forsamlingsloft og så anbefalinger over julen," siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Også SF's formand Pia Olsen Dyhr skriver fredag på Twitter, at der skal ses på de tunge værktøjer i kassen.

"Vi må kigge på forsamlingsloftet, bruge coronapasset flere steder, suspendere behandlingsgarantien som nogle af de greb, der skal til, så vi kan bremse smitten og sammen hjælpe vores sundhedsvæsen igennem vinteren. Det haster," skriver hun.

Ophæv behandlingsgarantien

Sidste år var der en relativt hård nedlukning i Danmark. Her var der et forsamlingsloft på 10, nattelivet var lukket helt ned, skolerne var lukket og så videre.

Adspurgt om, hvor alvorlig situationen er nu sammenlignet med tidligere perioder under pandemien, svarer Peder Hvelplund.

"Vi er et sted, vi aldrig har været før. Stigningen i antallet af smittede er ekstrem. Vi skal holde øje med antallet af indlagte, som heldigvis ikke stiger så meget. Men der går tid, fra smitten stiger, til antallet af indlagte gør det. Derfor må vi handle nu," siger han.

Torsdag sagde SF, at partiet mener, at man politisk skal overveje at ophæve behandlingsgarantien. Det er Peder Hvelplund og Enhedslisten mere end med på.

"Det har vi opfordret regeringen til for længst. Og det er helt uforståeligt for mig, at man ikke har reageret på det endnu. Det er helt oplagt, at de benhårde prioriteringer, der bliver gjort i sundhedsvæsnet lige nu, skal ske ud fra en sundhedsfaglig vurdering og ikke ud fra politiske krav," siger Peder Hvelplund og fortsætter:

"Så man bør ophæve behandlingsgarantien og inddrage de ressourcer, der lige nu i det private går til at lave alt muligt andet."

Mere fra PolicyWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier