Arbejdsmarkedet bliver ved med at sætte rekord trods økonomisk uvejr

Udviklingen på arbejdsmarkedet vidner om, at der ikke er krise i dansk økonomi lige nu, skriver cheføkonom.
I februar steg antallet af lønmodtagere med 5400 personer. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I februar steg antallet af lønmodtagere med 5400 personer. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
ritzau og mediawatch

Arbejdsmarkedet fortsætter ufortrødent med at trodse meldinger om en forestående recession, høj inflation og økonomisk usikkerhed.

I februar steg antallet af lønmodtagere således med 5400 personer og sætter dermed igen rekord.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik fredag morgen.

Det er en imponerede udvikling i en tid omtåget af økonomisk usikkerhed, skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

”Efterspørgslen efter arbejdskraft er intakt og høj med mange nye stillingsopslag og en sand rekordstime for beskæftigelsen,” lyder det.

I februar var der i alt 2.983.500 lønmodtagere på det danske arbejdsmarked.

Ifølge Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, vidner tallene fra Danmarks Statistik om, at der ikke er krise i dansk økonomi i øjeblikket.

”Nogle steder i dansk økonomi gnaver inflationen og renterne, men når det kommer til den vigtigste måler af alle, nemlig beskæftigelsen, så er der ikke megen svaghed at spore.”

”Her buldrer det frem, og det slår fast med syvtommersøm, at der ikke er en krise i dansk økonomi,” siger han.

Han vil dog alligevel ikke gå med til at love, at der ikke vil være tilbagegang på arbejdsmarkedet i 2023.

”Desværre er det fortsat vores forventning, at renterne og inflationen i fællesskab vil betyde et farvel til rekordniveauerne og en lavere beskæftigelse i løbet af 2023, i takt med at økonomien bremser mere op.”

”Det er også i tråd med andre indikatorer for arbejdsmarkedet, hvor vi i den seneste tid har set ledigheden stige og antallet af fyringsvarsler gøre det samme.” 

Overenskomstforhandlinger i begyndelsen af året førte for mange til pæne lønstigninger. Det kan ifølge Søren Kristensen også lægge en dæmper på virksomhedernes lyst til at ansætte nye medarbejdere.

De seneste tal fra a-kassen AJKS, hvis medlemmer tæller bl.a. journalister og kommunikatører, viser et marginalt fald i ledigheden blandt medlemmerne fra marts til april. 

Antallet af ledighedsberørte medlemmer faldt således fra 1750 i marts til 1720 i april. 

”Ledigheden falder typisk i forårsmånederne og stiger igen, når et nyt hold dimittender kommer i juni måned. Det ser ud til, at ledigheden ikke falder helt så meget som tidligere år, men der er ikke tale om stigende ledighed på nuværende tidspunkt,” lød det i en skriftlig udtalelse fra AJKS-direktør Linda Garlov tidligere på ugen. 

Siden efteråret er ledigheden steget blandt medlemmerne. Flere mediehuse har afskediget medarbejdere i sparerunder. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter