Klumme: Elektronikforbrug smadrer klimaet

Danskere er blandt de mest CO2-udledende i verden. Et godt sted at gribe ind er vores storforbrug af elektronik, skriver Emma Jefelt, dansk marketingansvarlig i Refurbed, i denne klumme.

Vidste du, at du med al sandsynlighed er en af de mest CO2-udledende mennesker på jorden?

Selvom vi danskere ofte bryster os med, at vi er bannerførere på den internationale klimascene, kunne det faktisk ikke være længere fra virkeligheden. 

Det står nemlig så grelt til, at Danmarks Earth Overshoot Day – det vil sige den dag, hvor hele klodens ressourcer potentielt ville være opbrugt baseret på danskernes forbrug – i år allerede faldt den 28. marts ifølge miljøorganisationen Global Footprint Network. Kun syv lande i verden når kvoten tidligere end os.

Samtidig viser beregninger fra miljøtænketanken Concito, at hver dansker i gennemsnit udleder 17 tons CO2 om året. Det er mere, end hvad 17 indere udleder årligt til sammen. Og længder fra Paris-målsætningen om højst at udlede 2,5 tons CO2 om året.

Den barske realitet er altså, at der bag Danmarks ellers højt besungne indsats på klimafronten gemmer sig en forbrugskultur, der i virkeligheden farver vores grønne image sort. 

Så hvor hopper kæden af? 

Et konkret nedslagspunkt er vores indgroede køb-og-smid-væk-kultur af især elektronik. 

Klimaet betaler prisen for vores forbrugskultur

Ny computer. Ny iPhone. Nyt tv. Som forbrugere bliver vi med endeløse marketingkampagner opdraget til at tro, at vi absolut må eje den nyeste version af et produkt. Det gælder ikke mindst elektronik som eksempelvis smartphones. 

Bagsiden af medaljen ved ny elektronik er dog, at den udleder enorme mængder CO2 fra selve produktionen. Samtidig ender aflagte enheder efter endt (og alt for kort) livscyklus ofte i rodeskuffen eller på lossepladsen, hvor deres komponenter som guld og sølv – værdifulde naturressourcer – går tabt.

Det er et uhyre udbredt problem. Ifølge Danmark Statistisk sidder hver husstand herhjemme i gennemsnit på 45 kilo elektronik, som ikke har været i brug i mindst et år. Måske ringer det en klokke i din egen rodeskuffe, der formentlig også gemmer på et par aflagte enheder, som samler støv.

Og når det kommer til elektronisk affald, estimerer The Global E-Waste Statistics Partnership, at der hvert år ender 50 tons kviksølv i miljøet udelukkende fra forbrænding af elektronik. E-affald anses tilmed som den hurtigst voksende affaldsstrøm på globalt plan – en kendsgerning, som stadig flyver under radaren, når elektronikgiganterne lancerer nye musthaves hvert år.

Tallene taler deres tydelige sprog. Derfor vil jeg appellere til, at vi som forbrugere genovervejer vores forbrug af elektroniske enheder. 

Spørg dig selv, om du overhovedet behøver en ny smartphone eller bærbar, næste gang du står i købssituationen. Hvis ja, så overvej at købe en genanvendt enhed, der har fået nyt liv. De gennemgår mange trin i istandsættelsen, der gør, at de ofte er lige så gode som nye. Og kloden vil takke dig for det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter