EU’s fiskeriregler skal moderniseres efter nyligt indgået aftale 

Godt 70 pct. af de nuværende regler for fiskerikontrol i unionen skal forbedres for at sikre bæredygtigt fiskeri. 
EU's fiskeri skal gøres mere digitalt med bl.a. overvågning. | Foto: Finn Frandsen
EU's fiskeri skal gøres mere digitalt med bl.a. overvågning. | Foto: Finn Frandsen

Reglerne i EU, der skal bidrage til at forhindre overfiskning, skal moderniseres. 

Det står klart efter at Det Europæiske Råd er nået til foreløbig enighed med Europa-Parlamentet om at ajourføre reglerne for fiskeri i EU. 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Det Europæiske Råd, altså alle 27 EU-landes stats- og regeringsledere.

 

Mere konkret skal godt 70 pct. af den såkaldte Fiskerikontrolordning revideres med henblik på at gøre EU’s fiskeri mere bæredygtigt. Kontrolordningen sikrer at både EU-fartøjer og fartøjer, der fisker i EU-farvande, overholder reglerne. 

Aftalen betyder generelt, at fiskerikontrolordningen bliver mere digital. Alle fiskerfartøjer vil blive sporet via et overvågningssystem, mens der vil blive indført en ny elektronisk registrering til bådenes fangster. Desuden vil fritidsfiskere også skulle registrere bestemte arter elektronisk. 

Sveriges minister for landdistrikter, Peter Kullgren, udtaler: 

”Overfiskning er ikke kun en af de største trusler mod havmiljøet, men skader også livsgrundlaget for EU’s kystsamfund. For at forhindre det har vi brug for en moderne og effektiv fiskerikontrolordning, der udnytter den seneste teknologiske udvikling.”

Som følge af aftalen indføres også såkaldt elektronisk fjernovervågning, der skal opdage uønsket og uregistreret fiskeri, mens bøderne for at overtræde reglerne også opdateres.

Ifølge Rådet er EU verdens største marked for fisk og skaldyr. For at give EU’s fiskerimyndigheder og fiskerne i unionen tid til at omstille sig de nye krav og systemer, vil reglerne vil træde i kraft om to til fire år. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også