Medicinalindustrien holder hjulene i gang i dansk økonomi

Dansk økonomi voksede med 0,2 procent i første kvartal. Væksten er ikke mindst drevet af medicinalindustrien.
Medicin er en gigantisk dansk eksportvare. | Foto: Finn Frandsen
Medicin er en gigantisk dansk eksportvare. | Foto: Finn Frandsen
af ritzau

Dansk økonomi bliver ved med at vokse, viser nye tal fra Danmarks Statistik onsdag.

Bruttonationalproduktet (BNP) voksede med 0,2 procent i første kvartal, når der korrigeres for sæsonudsving. Og det nye tal er således med til at jage recessions- og krisefrygt længere væk.

Væksten i BNP i første kvartal er særligt drevet af fremgang inden for medicinalindustrien, der er endt som en regulær vækstmotor, fremgår det af opgørelsen.

Seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv kalder medicinalvæksten ”imponerende høj”.

”Medicinalindustrien er en stor og enestående succeshistorie, hvor dansk medicin er meget efterspurgt i udlandet,” siger han.

Både uden for landets grænser og herhjemme har flere produkter fra medicinalselskabet Novo Nordisk fået enorm opmærksomhed i den seneste periode.

Det skyldes selskabets to storsælgende vægttabsmidler Wegovy og Ozempic, der har vist sig særdeles effektive.

Udviklingen i dansk økonomi beviser, at den står et solidt sted lige nu. Det mener cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

”Trods udfordringer bliver økonomien ved med at overgå sig selv. Flere andre nøgletal i økonomien viser ligeledes gode momenter med beskæftigelsen, som fortsat slår nye rekorder,” skriver han i en kommentar.

Det begynder dog at knirke lidt i krogene, mener han.

”Privatforbruget er allerede faldet, efter at danskernes købekraft er blevet væsentligt forringet af den højeste inflation i 40 år. Hertil vil investeringerne også være negativt påvirkede af den større usikkerhed, mens den udenlandske efterspørgsel efter danske varer og tjenester står med risiko for tilbageslag.”

Tirsdag præsenterede vismændene, der udgør formandskabet for De Økonomiske Råd, en rapport om dansk økonomi. Her forudses en vækst i BNP på cirka en procent i både 2023 og 2024.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også