Fremtidens København skal bruge 40.000 nye boliger inden for 12 år

Ejendomsbranchen spiller en afgørende rolle i ny byudviklingsstrategi fra Københavns Kommune, der tørster efter nye boliger for at følge med befolkningstilvæksten.
Refshaleøen på Københavns ydre havn er et af de områder, hvor Københavns Kommune ser byudviklingspotentiale. | Foto: Politiken/Jens Dresling
Refshaleøen på Københavns ydre havn er et af de områder, hvor Københavns Kommune ser byudviklingspotentiale. | Foto: Politiken/Jens Dresling

København oplever en eksplosiv vækst, der fører til et markant stigende behov for nye boliger og byggerier i byen.

Med en stadigt voksende befolkning, der tiltrækker både studerende, familier og erhvervsfolk, er det afgørende at imødekomme efterspørgslen efter boliger, der kan opfylde de forskellige behov. 

Det viser en rapport fra Københavns Kommune, der som følge heraf har sendt sin kommuneplanstrategi 2023 med titlen ”Fremtidens klimavenlige hovedstad” i høring. 

Denne vision vil blive omsat til konkrete forslag til løsninger i den kommende kommuneplan 2024, der vil danne grundlag for den fysiske arealudvikling de næste 12 år.

Stort behov for boliger

København er vokset med ca. 140.000 borgere, eller ca. 80.000 familier, herunder børnefamilier, enlige, og par uden børn, de seneste 15 år. I samme periode er boligbestanden steget med 43.000 boliger. Det vil sige, at der kun er opført boliger til omkring halvdelen af de nye familier, og det presser boligmarkedet ifølge rapporten. 

Det forventes, at byen vil fortsætte med at vokse markant i de kommende årtier. Ifølge Københavns Kommunes egne prognoser forventes byen at tiltrække yderligere 110.000 borgere frem til 2050. Dette har skabt et presserende behov for omkring 67.000 flere boliger for at imødekomme den stigende befolkning – og inden for de næste 12 år skal der bruges 40.000 boliger ifølge kommunens vurderinger.

Københavns Kommune har udset sig forskellige
Københavns Kommune har udset sig forskellige "potentiale områder", der skal bidrage til den kommende byudvikling. Kommunen har desuden fået tilkendegivelser fra grundejerne på områderne, om at de ønsker at få nye muligheder for byudvikling af deres arealer i form af et nyt plangrundlag | Foto: Grafik / Københavns Kommune, Kommuneplanstrategi 2023

En nøgleaktør

I den forbindelse spiller ejendomsbranchen en afgørende rolle i byens udvikling. Det er branchen, der skal imødekomme behovet for at bygge boligerne og skabe et bæredygtigt og varieret boligudbud.

Ejendomsbranchen er en nøgleaktør i at opfylde Københavns Kommunes mål om at skabe en by med boliger og boligformer til alle generationer, livssituationer og prisklasser.

For ejendomsbranchen er denne udvikling en mulighed for at bidrage til byens vækst og udvikling. Det stigende behov for boliger giver branchen et bredt spektrum af investeringsmuligheder, der kan imødekomme den varierede efterspørgsel på boligmarkedet. 

Offentlig høring

Ejendomsbranchen har også en unik mulighed for at påvirke byens udvikling gennem aktiv deltagelse i den offentlige debat om Kommuneplanstrategien. 

Alle interesserede opfordres til at deltage i debatten og komme med bemærkninger, forslag og idéer til kommuneplanstrategien. Alle skriftlige bemærkninger vil indgå i den videre behandling af strategien.

Der er også mulighed for at indsende forslag til konkrete ændringer af den gældende kommuneplan, som man ønsker skal indgå i den kommende Kommuneplan 2024. Disse forslag vil indgå i forvaltningens videre arbejde med forslag til Kommuneplan 2024.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter