Antallet af anmeldte butikstyverier fortsætter med at stige

Med den nye stigning i andet kvartal er antallet af anmeldte butikstyverier det højeste siden 2001. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil overveje at øge strafniveauet for butikstyverier.
Vibeke Knudsen er en af de butiksindehavere, der tidligere har kæmpet med butikstyve i sin butik Ønskebørn. | Foto: Brian Karmark
Vibeke Knudsen er en af de butiksindehavere, der tidligere har kæmpet med butikstyve i sin butik Ønskebørn. | Foto: Brian Karmark

Bekymringerne må fortsætte med at vokse hos de butiksdrivende i både købmænd, tøj- og skobutikker og andre aktører i detailbranchen.

Siden starten på 2022 har antallet af anmeldte butikstyverier været på himmelflugt, og selvom den eksponentielle stigning har lidt et knæk, fortsætter antallet med at stige.

I andet kvartal af 2023 steg antallet af anmeldte butikstyverier med 120 til 6.134, når der er korrigeret for sæsonudsving. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik

Foruden de tusinder af anmeldte butikstyverier er der et stort mørketal af butikstyverier, der af den ene eller anden grund ikke bliver anmeldt.

I fjerde kvartal blev der anmeldt 3.747 butikstyverier, når der er korrigeret for sæsonudsving. Siden dengang er antallet af anmeldte butikstyverier steget med 64 pct. fra fjerde kvartal 2021 til andet kvartal 2023.

Det er ifølge Danmarks Statistik særligt tyverier i købmænd, supermarkeder og mejerier, der har trukket udviklingen. I årets andet kvartal stod de for 71 pct. af alle butikstyverier.

Kræver styrket indsats

Udviklingen har ved flere lejligheder fået købmændenes interesseorganisation De Samvirkende Købmænd til at råbe vagt i gevær og opfordre regeringen til at komme med flere forebyggende tiltag.

Det sker ifølge adm. direktør Jannick Nytoft, fordi det stigende antal butikstyverier både en belastning for købmændenes forretning og for de ansatte, der oplever tyverier.

”Butikstyverierne rammer købmændene hårdt, og det kan ses direkte på deres bundlinje. Det er på ingen måde rimeligt, at en branche i den grad skal udsættes for så massive udfordringer i forhold til kriminalitet, uden at der bliver grebet ind.”

Blandt de foreslåede tiltag er højere bødestraf, mulighed for at dele billeder af gerningsmænd i et lukket system og mere synligt politi.

Også Dansk Erhverv har sammen med dagligvarekoncernerne Coop og Salling Group kastet sig ind i kampen for bedre vilkår for butikkerne i kampen mod den grove tone og butikstyverier.

I slutningen af juni kunne DetailWatch så berette, at justitsminister Peter Hummelgaard (S) ikke var afvisende for at øge strafniveauet for butikstyverier.

Justitsministeren fremhæver i sit svar et møde med De Samvirkende Købmænd, hvor parterne drøftede tiltag mod butikstyveri.

”I den forbindelse blev jeg præsenteret for De Samvirkende Købmænds ”10-punktsplan mod færre butikstyverier”, som jeg har noteret mig og vil tage med i de videre overvejelser om, hvordan vi kan sætte ind over for butikstyveri,” svarer ministeren videre.

En stor del af de registrerede butikstyverier kommer fra købmænd og supermarkeder. | Foto: Miriam Dalsgaard
En stor del af de registrerede butikstyverier kommer fra købmænd og supermarkeder. | Foto: Miriam Dalsgaard

DetailWatch har undervejs i de seneste måneder sat fokus på butikstyverier. Læs de vigtigste artikler herunder:

Antallet af anmeldte butikstyverier når højeste niveau siden 2004

Svenske butikstyve går efter kød og smør

DSK-direktør: Differentieret moms på fødevarer vil løse flere problemer

Købmænd kræver styrket indsats mod butikstyverier efter stor stigning

Ordfører om plan mod butikstyverier: ”Måske den løsning, der er mest plug and play”

Dansk Erhverv vil have mere overvågning i butikker

Minister lufter strengere straffe for butikstyveri

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter