De første i Danmark: Femern-byggeri genbruger vandet

Udover genbrugsvand vil byggeriet også benytte sig af regnvand.
Et nyt vandrensningsanlæg skal hjælpe Femern A/S med at spare på vandet. | Foto: PR / Femern A/S
Et nyt vandrensningsanlæg skal hjælpe Femern A/S med at spare på vandet. | Foto: PR / Femern A/S

Tonsvis af affald bliver allerede genanvendt i forbindelse med tunnelprojektet ved Femern Bælt. Og nu vil Femern A/S også genbruge vand.

Det oplyser Femern A/S i en pressemeddelelse.

Konkret er det vand, der skal bruges til at støbe tunnelelementer til den 18 kilometer lange Femern Bælt-tunnel mellem Danmark og Tyskland, som skal genanvendes. I alt skal der støbes 89 tunnelelementer.

Derfor har tunnelkonsortiet Femern Link Contractors indrettet et stort vandrensningsanlæg i forbindelse med fabrikken i Rødbyhavn. Der er ingen andre, der før har gjort noget tilsvarende i Danmark, lyder det.

”Vi genbruger 100 pct. af vandet fra rengøringen efter støbningen. Vi opsamler det hver gang, og genbruger det flere gange som vaskevand til støbeforme, gulve, lastbiler og dumpere. Det bliver også brugt til at holde de støbte betonsegmenter fugtige, mens de hærder”, siger Anders Wede, construction manager i Femern A/S, i meddelelsen. 

Ifølge Femern A/S vil der blive sparet ”betydelige” mængder vand, som ellers skulle have været hentet fra vandværket.

Rensningsanlægget opsamler alt vandet fra afvaskningen af støbeformene og pumperør efter endt støbning og filtrerer cementrester og andre materialer fra. Derefter kan vandet genbruges som vaskevand til støbeformene og andet materiel.

Det er dog ikke nok med det genbrugte vand alene. Derfor vil der også blive opsamlet regnvand, som skal blandes op med rensevand. Regnvandet vil indgå i produktionen efter behov. Anlægget kan rense 36 kubikmeter vand i timen.

”Vi har mulighed for at få vand fra det lokale vandværk, når det er nødvendigt. Men det er vores og entreprenørens mål, at vi holder det til et absolut minimum. Derfor genbruger vi vaskevandet igen og igen, og så supplerer vi med regnvand”, siger Anders Wede.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter