DI savner styrkelse af forskning og generationsskifte i finanslovsforslag 

Tilskud til erhvervsuddannelser er et godt skridt frem, mener DI
”Vi håber stadig, at partierne vil se på at lempe personskatterne og selskabsskatten allerede i 2024," lyder det fra Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, i en kommentar til det nye finanslovsudspil | Foto: Hannah Aurora Almstrup
”Vi håber stadig, at partierne vil se på at lempe personskatterne og selskabsskatten allerede i 2024," lyder det fra Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, i en kommentar til det nye finanslovsudspil | Foto: Hannah Aurora Almstrup

Erhvervsorganisationen DI efterlyser tiltag til at lette skatterne og gøre generationsskifter lettere i det nye finanslovsforslag.

Det oplyser organisationen i en meddelelse til PolicyWatch. 

”Der er brug for en snarlig løsning af de massive problemer ved generationsskifte, så familievirksomhederne ved, hvordan de står, når forretningen skal drives videre af næste generation, og at vi igen får konkurrencedygtige vilkår for forskning og udvikling,” udtaler Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, i meddelelsen. 

Finansminister Nicolai Wammen (S) har torsdag fremlagt regeringens forslag til finanslov for 2024. Regeringen har bl.a. afsat 400 mio. kr. til den grønne omstilling og vil derudover bruge 90 mio. over de kommende tre år på at støtte vedvarende energi på land. Desuden afsættes 100 mio årligt til grøn omstilling af tung vejtransport, . Forslaget vil også støtte erhvervsuddannelserne og afsætter flere penge til iværksætteri.

I forbindelse med coronakrisen blev fradraget for forskning og udvikling, det såkaldte FoU-fradrag, hævet til 130 pct. Det giver virksomheder, der investerer i forskning og udvikling, en lavere skattesats og dermed en slags ”rabat” eller tilskud. Det forhøjede fradrag er udløbet, og Lars Sandahl Sørensen udtrykker ærgelse over, at det ikke bliver gjort permanent. 

”Det er helt oplagt at få genindført FoU-fradraget på 130 pct. og at få styrket vilkårene for generationsskifte, for på begge områder halter vi efter andre lande i EU og OECD. Regeringen har hele tiden haft det i regeringsgrundlaget, og det er skuffende, hvis ikke der snart bliver slået søm i det,” lyder det fra Lars Sandahl Sørensen. 

Ikke imponeret

Han er ikke imponeret af, at regeringen vil bruge 3 mia. kr. på lønforhøjelser i stedet for målrettede skattelettelser. 

”Vi håber stadig, at partierne vil se på at lempe personskatterne og selskabsskatten allerede i 2024. På den måde kan vi med det samme få sat gang i processen med at øge arbejdsudbuddet, som regeringen selv ønsker,” siger Lars Sandahl Sørensen. 

DI udtrykker glæde over, at regeringen vil afsætte 300 mio. kr. til erhvervsuddannelserne i 2024 og 500 mio. kr. fra 2026 og frem. 

’”Regeringen rammer hovedet på sømmet, når erhvervsuddannelserne får et massivt tilskud frem mod 2030. Manglen på arbejdskraft er et af de allerstørste problemer i fremtiden, og særligt kommer vi til at mangle flere faglærte, når vi skal gennemføre den grønne omstilling,” udtaler Lars Sandahl Sørensen. 

Han roser også, at der kommer flere midler til iværksætteri.

”Det er helt nødvendigt med bedre forhold for iværksættere, hvis Danmark skal være et af de bedste lande at starte og udvikle virksomhed i. Det kræver politisk fokus og økonomisk prioritering, og for at gøre det attraktivt at investere i iværksættervirksomheder kunne man med fordel begynde med at sænke aktie- og kapitalbeskatningen og løse problemet med lagerbeskatning ved børsnoteringer,” lyder det fra DI-direktøren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også