Der kommer til at ryge rekordmeget kød, fisk, grøntsager, bælgfrugter, maskineri til fødevareproduktion, ingredienser og alt hvad der ellers eksporteres til udlandet fra den danske fødevareklynge i 2023.
Det forudser Landbrug og Fødevarers områdedirektør Martin Brauer på baggrund af nye eksporttal, skriver Børsen.
De nye eksporttal har vist, at klyngens samlede eksport i første halvår blev på knap 103 mia. kr. mod små 93 mia. kr. i første halvdel af 2022.
“Eksporten nåede toppen i fjerde kvartal 2022, men niveauet er fastholdt i år, og selv om der globalt er sket prisfald på flere råvarer, og der vil komme et pres nedad fra en stigende kronekurs, så venter jeg, at vi når 200 mia. kr. I modsætning til f.eks. industrien, hvor jeg er sikker på, at mange vil melde om svære tider, er fødevareklyngen mindre konjunkturfølsom,” siger Martin Brauer.
Flere eksportpotentailer fremover
Ny imagemåling af dansk fødevaresektor på en række stormarkeder peger ifølge Food Nation på uopdyrket potentiale på den anden side af Atlanten.
USA bør komme mere på sigtekornet som eksportmål
Tyskland er også på sigtekornet for øget eksport ifølge L&F, hvor særligt økologiske producenter vil få mere gunstige forhold for at afsætte varer.
Det er det i særlig grad, efter Tyskland vil indføre det Økologiske Spisemærke efter dansk standard, fortalte Sarah Fuglsig, chefkonsulent for mad og ernæring under Landbrug & Fødevarer til FødevareWatch for nyligt:
”Vi forventer en eller anden ketchupeffekt, når 16 mio. bespisninger om dagen skal have mere økologi og plantebaseret. Den her udvikling kommer til at have et spillover til danske løsninger og leverandører,” siger hun.
Økobranchen sigter efter nyt momentum på milliardmarked