Carlsberg frygter ”repressalier” mod potentielle købere af russiske aktiver

Selv potentielle købere til bryggeriets russisk-kontrollerede aktiver kan være genstand for repressalier. Al ”positionering” overfor værdifulde aktiver påkalder sig opmærksomhed, vurderer EU-diplomat.
(ARKIV) | Foto: Finn Frandsen
(ARKIV) | Foto: Finn Frandsen
AF PETER THOMSEN, WATCH MEDIERS EU-KORRESPONDENT

GØTEBORG – Alene det at undersøge muligheden for at opkøbe aktiver fra vestlige virksomheder i Rusland kan potentielt udløse hævnaktioner direkte fra russiske myndigheder.

Sådan lyder bekymringen hos Danmarks største bryggeri, Carlsberg, der peger på, at selv potentielle købere vil være i risikozonen, hvis det kommer frem, at de gennem foråret har set på muligheden for at opkøbe bryggeriets russiske aktiver. 

”I den nuværende situation [er der] et væsentligt hensyn at tage i at hemmeligholde de potentielle køberes identitet, da der er en risiko for, at de kan blive udsat for repressalier fra de lokale myndigheder,” skriver gruppen i et høringssvar i forbindelse med en aktindsigt fra Watch Medier. 

Meldingen kommer efter, at den danske bryggerikæmpe – der i dag er sat under midlertidig russisk administration – tilbage i juni offentliggjorde, at bryggeriet havde indledt et frasalg af sine russiske aktiviteter. 

Udmeldingen om den påbegyndte salgsproces kom lidt over et år efter den russiske invasion af Ukraine. 

En konflikt, der siden har udviklet sig til et kompliceret spindelvæv af sanktioner på kryds og tværs, der både har placeret Danmark på lister over Kremls fjender og udløst både selvransagelse og frasalg på tværs af dansk erhvervsliv. 

Diplomat: Skal langt fra udelukke repressalier

Carlsberg er ikke de eneste, som i dag hæfter sig ved de mulige konsekvenser ved at undersøge opkøb ved vestlige aktiver i Rusland. Lignende vurderinger finder man hos Søren Liborius, chefkonsulent i EU’s fælles udenrigstjeneste (EEAS), der ikke lægger skjul på, at opkøbsjagten er er forbundet med klare risici. 

”Man skal ikke udelukke, at det vil resultere i repressalier og hårdt pres, når man taler aktiver med relevans for Ruslands erhvervsøkonomi,” vurderer Søren Liborius. 

Den danske EU-diplomat har beskæftiget sig med russiske forhold i mere end 30 år, hvor han bl.a. fra 2006 til 2016 var udstationeret i landet. Når han i dag opsummerer miljøet for erhvervslivet, lyder hans vurdering, at det grænser til ”det mafiøse”. 

Liborius understreger, at han ikke kan udtale sig om Carlsbergs interne analyse. Selv peger han på, at særligt det seneste års bølger af sanktioner dog generelt har skabt en ny virkelighed, hvor de seneste signaler fra den russiske ledelse og Vladimir Putin indikerer, at Rusland ikke længere vil spille efter ”normale virksomhedsøkonomiske og virksomhedsjuridiske regler”. 

”Det betyder også, at så snart, at man begynder at positionere sig mod et køb af noget, som kunne involvere store værdier - og det gør eksempelvis Carlsbergs aktiver - så er det noget, som påkalder sig politisk opmærksomhed,” siger Søren Liborius og uddyber: 

”De mennesker, som er blevet indsat til at styre Carlsbergs aktiviteter og assets i Rusland, er nogle i Kremls omgangskreds, man kunne sige ”venner” (tidligere adm. direktør i Baltika Brewering Company, Taimuraz Bolloev, red.).” 

Salgsproces på pause

FødevareWatch har i forbindelse med denne artikel forsøgt at få yderligere kommentarer hos Carlsberg vedrørende hvordan og eventuelt hvilke potentielle købere, der i bryggeriets optik kan risikere at blive udsat repressalier. 

Selskabet har ikke ønsket at stille op til interview og har heller ikke ønsket at forholde sig til, hvorvidt de deler Søren Liborius’ vurdering af det nuværende marked. 

I en generel kommentar fremsendt til FødevareWatch, henviser global kommunikationsdirektør Tanja Frederiksen til, at bryggeriet i dag er sat under administration af den russiske regering. 

”Som tidligere meddelt er salgsprocessen behæftet med meget stor usikkerhed efter, vi har mistet kontrollen over Baltika ovenpå den russiske præsidents dekret fra 16. juli. Og dermed har vi ikke mulighed for at fortsætte den oprindeligt planlagte salgsproces,” skriver hun. 

FødevareWatch har i forbindelse med denne artikel forsøgt at indhente kommentarer fra den russiske statsadministration ift. påstandene om, at der kan være risiko for repressalier mod potentielle købere af vestlige aktiver i Rusland. Dette er gjort gennem Den Russiske Føderations ambassade i Danmark. 

Ambassaden er ikke vendt tilbage indenfor deadline af denne artikel.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter