Ministre og topembedsmænd skal holde sig fra Google på mobilen

Foruden Tiktok bør topembedsmænd ikke bruge Google, fordi oplysningerne bliver gemt. Det gælder også det stemmestyrede Google Home, som kan bruges til overvågning, mener Center for Cybersikkerhed
Google Home højttalere er stemmestyrede og kan bruges til overvågning. | Foto: Ritzau Scanpix
Google Home højttalere er stemmestyrede og kan bruges til overvågning. | Foto: Ritzau Scanpix
Af Marketwire

Danske ministre og departementschefer bør ikke føre tjenstlige telefonsamtaler i deres private hjem, hvis de er i nærheden af en smarthøjttaler eller et smart-tv.

Sådan lyder det fra Mark Fiedel, der er chef for Forsvarets Efterretningstjenestes (FE’s) afdeling for cyberanalyse, der er placeret i Center for Cybersikkerhed, til Politiken.

”Hvis du skal have en tjenstlig samtale på din tjenestetelefon, så er det vores klare anbefaling at sørge for, at man tager den hen et sted, hvor man ikke står klos op ad sin Google Home, eller hvad det end er, der er stemmeaktiveret og sluttet til internettet,” siger han.

Politiken har på det seneste afdækket, hvor udbredt det avancerede spyware Predator og andre spionteknologier er.

Avisen er sammen med det undersøgende medienetværk European Investigative Collaboration (EIC) kommet frem til, at det er blevet brugt til at overvåge flere politikere og journalister i Europa og Mellemøsten.

Center for Cybersikkerhed ønsker ikke at oplyse til Politiken, om også danske politikere eller topembedsmænd er blevet overvåget.

Den generelle anbefaling til ministre, departementschefer og særlige rådgivere kan findes i en sikkerhedshåndbog, som Politiken har fået aktindsigt i.

I den står det, at de kun må bruge særligt udvalgte apps på deres telefoner.

Apps, som ikke er tilladt, er Snapchat, Tiktok og motionsapps som Strava.

Desuden må de ifølge Politiken heller ikke bruge Googles søgemaskine. I stedet skal de bruge Duckduckgo, som er en søgemaskine, der ikke gemmer informationer i samme omfang som Google.

Ministre og topembedsmænd skal derudover have installeret den krypterede beskedtjeneste Signal til blandt andet kommunikation med udenlandske samarbejdspartnere.

Forsvarsministeriet har dog også udviklet sin egen app, der har fået navnet Smart-2, som ifølge Politiken kan bruges til at udveksle klassificeret kommunikation.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Photo: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter