DI i ny 2030-plan: Lavere skat og mere forskning skal styrke dansk konkurrenceevne

Erhvervsorganisationen Dansk Industri vil skrue op for grøn udvikling, velfærd og forskning.
"Vi er ikke naive. Vi ved godt, at vi både skal have penge nok og hænder nok til at skabe et bedre samfund. Derfor foreslår vi bl.a. at gennemføre reformer, der samlet sikrer op mod 70.000 flere personer på arbejdsmarkedet," lyder det fra Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri. | Foto: Hannah Aurora Almstrup
"Vi er ikke naive. Vi ved godt, at vi både skal have penge nok og hænder nok til at skabe et bedre samfund. Derfor foreslår vi bl.a. at gennemføre reformer, der samlet sikrer op mod 70.000 flere personer på arbejdsmarkedet," lyder det fra Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri. | Foto: Hannah Aurora Almstrup

Flere penge til grøn omstilling, lavere selskabsskat og bedre vilkår for generationsskifter og iværksættere.

Det er nogle af hovedpunkterne i en netop publiceret 2030-plan fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

”Vi skal sikre, at erhvervslivet bliver ved med at udvikle sig. Vi skal ruste dansk erhvervsliv og styrke virksomhedernes modstandskraft, når omverdenen forandrer sig. Derfor er det nødvendigt at have skattevilkår og vilkår for forskning og udvikling, der tåler sammenligning med stort set alle andre lande, for den globale konkurrence er hård og bliver kun hårdere,” udtaler Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

Dansk Industri ønsker bl.a. en sænkning af selskabsskatten til 15 pct. i 2030, bedre skattevilkår ved generationsskifte og at en række afgifter bliver afskaffet. Og så vil organisationen have større fokus på forskning. 

”Vi skal skrue op for forskningen inden for områder som sundhed, naturvidenskab, klima, cybersikkerhed og kunstig intelligens. Fremtidens erhvervseventyr bliver skabt af den forskningsindsats, vi gør i dag,” lyder det fra Lars Sandahl Sørensen. 

DI foreslår at hæve de offentlige investeringer i forskning og udvikling, og at virksomhederne skal have et permanent fradrag på 130 pct. for forskningsaktiviteter.

Grønne initiativer

DI vil også bruge flere penge på grønne initiativer end regeringen har lagt op til.

”Vi skal trække Danmark i en grønnere retning. Vi har vist verden, at vækst og store CO2-reduktioner kan gå hånd i hånd, og vi er førende på områder som vedvarende energi, energieffektivisering og biosolutions. Vi skal give virksomhederne de bedste forudsætninger, så vi kan lykkes med en global grøn omstilling,” udtaler Lars Sandahl Sørensen.

DI foreslår en række reformer, bl.a. sænkning af skatten på arbejde, reduktion af fleksløntilskuddet og omdannelse af SU-stipendier til lån. Det skal give 70.000 flere personer på arbejdsmarkedet. Samtidig vi DI ”prioritere skarpere” i de offentlige udgifter, hvilket skal frigøre 20 mia. kr. 

”Et stærkt velfærdssamfund er en forudsætning for erhvervslivet og omvendt. Derfor er det afgørende, at vi sikrer en positiv udvikling af den offentlige sektor med mere frisættelse og mere kvalitet for den enkelte dansker. Det har vi brug for, siger Lars Sandahl Sørensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter