Telechefer vil have EU til at stoppe giganters unødige dataforbrug

20 telechefer opfordrer i et brev EU til få de største skabere af trafik på internettet til at betale til infrastrukturen. Ganske få spillere optager 50-60 pct. af trafikken med især autodownloads.
En af de store syndere med mange unødige autodownloads er streamingtjenesten Netflix.
En af de store syndere med mange unødige autodownloads er streamingtjenesten Netflix.

TDC Net er blandt underskriverne på et brev til EU, hvor 20 direktører i telebranchen opfordrer politikere til at ændre lovgivning på teleområdet og forhandle med ”nogle ganske få virksomheder” om at give et bidrag til de omkostninger, der er forbundet med netværksinfrastrukturen.

De ”ganske få” selskaber optager nemlig en uforholdsmæssigt stor del af kapaciteten i netværket, fortæller Thomas Uhd, der er vice president i TDC Net.

“Det er nogle ganske få spillere, der optager et sted mellem 50 og 60 procent af al trafikken, og bliver trafikken ved med at stige, skal der mere kapacitet. Ellers må man finde en mekanisme til at nedbringe datamængden,” siger Thomas Uhd.

Thomas Uhd er vice president i TDC Net. | Foto: Thomas Borberg
Thomas Uhd er vice president i TDC Net. | Foto: Thomas Borberg

Ifølge Thomas Uhd handler det i høj grad om sociale medier og streamingtjenester, der foretager unødige downloads af videoer og lyd i baggrunden.

Et eksempel, fortæller Thomas Uhd er Netflix, der har en funktion til at downloade kommende afsnit af tv-serier, selv om man har en kablet forbindelse og ikke er i risiko for at miste kontakt til internettet.

“Det, Netflix gør, betyder, at du i stedet for at skulle vente i et kvart sekund måske kun skal vente i en tiendedel af et sekund, når du gerne vil se en serie eller film. Der kunne man godt fristet til at spørge, om det forbedrer brugeroplevelsen eller om det er forbrug, der godt kunne have været undgået,” siger Thomas Uhd.

Stor stigning

Den form for autodownloads sker ikke kun fra streamingtjenester, men overalt på internettet. Det – sammen med generelt stigende forbrug – betyder, at trafikken på internettet er steget markant de seneste år.

Ikke overraskende er det steget mest på mobilnettet, hvor der især er meget af den form for autodownloads.

“Det korte af det lange er, at datatrafikken stiger ret voldsomt. Det er cirka 20-30 procent om året. Hvis vi kigger på tallene i Danmark fra 2018 frem til 2022, så er datatrafikken steget med 110 procent i fastnettet og 175 procent i mobilnettet,” siger Thomas Uhd.

”Vi mener, at meget af den trafik er unødig trafik fra algoritmestyrede downloads og videoer, der starter automatisk. Det kan være reklamevideoer fra sociale medier, der downloades i baggrunden selvom du ikke har klikket på dem.”

En anden mulighed er, når en bruger af sociale medier scroller gennem reels, stories, tiktoks og så videre, hvor næste video allerede er loaded, inden du har scrollet hen til den.

Alternativer

Selv om der i brevet er lagt op til, at storforbrugerne af internettet skal lægge et bidrag til infrastrukturen, så mener Thomas Uhd, at der sagtens kan være en anden løsning: mindre forbrug.

”Hvis vi kan se, at der er nogen, der har et meget stort dataforbrug i vores net, så vil vi gerne have en forhandlingsforpligtelse, sådan at man går i dialog med de her indholdsudbydere om løsninger, sådan at man kan få afviklet mindre trafik og gøre det mere effektivt,” siger Thomas Uhd.

Det er forbrugerne, der benytter internettet, ligesom de benytter vejene, hospitalerne, metroen osv. Det betaler vi over skatten. Hvorfor er det ikke skatteyderne, der skal til lommerne i denne her situation?

“Det har været en politisk beslutning at liberalisere telemarkedet, og det har haft den fordel, at vi har været flere selskaber om at udrulle infrastrukturen, og det har vist sig at være meget effektivt. Det har været en god beslutning. Vi opfordrer så bare til, at man nedbringer datamængden,” siger Thomas Uhd.

I kan vel bare selv sørge for at nedbringe data. Hvorfor sætter I ikke en begrænsning på og kræver betaling fra forbrugeren, hvis de vil benytte hjemmesider, der har en stor datamængde?

“Det vil nok være i strid med netneutralitetsreglerne, hvis vi skal gå ind og begrænse nogle enkelte udbydere. Vi vil hellere, at vi forhandler med dem om at nedbringe datamængden. Det er en bedre løsning, mener vi,” siger Thomas Uhd.

Hvorfor så ikke bare generelt sætte priserne op i stedet for at indgå priskrig teleselskaberne imellem? Så kan forbrugere betale for udbygning af det internet, de selv er forbrugere af.

“Fordi det ikke er forbrugerstyret. Det er algoritmestyret. Derfor skal vi ikke lave noget kompleks, der sender prisen ud til forbrugerne. De ganske få selskaber, det drejer sig om, må indgå en forhandling om at nedbringe datamængden eller være med til at udbygge infrastrukturen,” siger Thomas Uhd.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også