Daka opsiger beredskabsaftale med Fødevarestyrelsen

Biogasselskabet Biocircs tilbud om at afhente døde dyr i landbruget gratis får det nuværende monopol på området, Daka, til at trække sig fra en beredskabsaftale med Fødevarestyrelsen. 
Søren Mohr Jensen, kommunikationschef i Daka. | Foto: Daka / PR
Søren Mohr Jensen, kommunikationschef i Daka. | Foto: Daka / PR

Daka opsiger en beredskabsaftale med Fødevarestyrelsen om, at selskabet med kort varsel henter døde dyr ved udbrud af sygdom for at stoppe smittespredning.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Daka, der indsamler og genanvender døde dyr fra dansk landbrug til råvarer i biodiesel- og kødbenmelsproduktion.

Daka overholder dog forpligtelserne i aftalen, indtil den udløber næste år. Daka indgår i en international koncern og har flere danske slagterier som medejere.

Baggrunden for opsigelsen er, at aftalen ikke fungerer kommercielt i en ny konkurrencesituation, og at Daka er nødt til at kunne gennemføre konkrete reduktioner af kapaciteten for at imødegå konkurrencen, skriver Daka. 

Med den nye konkurrencesituation henviser Daka til, at Biocirc for nylig meldte ud, at selskabet er klar til at hente døde dyr gratis.

Bag de to selskaber står to af landbrugets største andelsselskaber. Hvor slagteriselskabet Danish Crown ejer 43 pct. af Daka, investerede grovvareselskabet DLG i foråret et trecifret millionbeløb i Biocirc.

”Det er sådan set meget enkelt. Enten skal vi fortsætte med at opretholde beredskabet, men finansieret på en anden måde, eller også skal vi skære kraftigt til i vores kapacitet til afhentning og forarbejdning af døde grise. I yderste konsekvens helt afvikle den forretning, eller blot hente dér, hvor det er lønsomt. Biocirc er jo klare i deres kommunikation på, at de ønsker at overtage hele vores forretning, altså skabe et nyt monopol,” udtaler Søren Mohr Jensen, kommunikationschef i Daka.

Ifølge Daka har det før været muligt at drive et beredskab. Det skyldes, at landmænd via det, Daka kalder en ”andelsbaseret solidarisk prismodel” har været med til at betale for, at selskabet kunne opretholde et beredskabssystem. Så sent som i slut-oktober meldte Daka ud, at selskabet ville hæve sine priser. Det blev begrundet med, at Daka ser ind i et større underskud for 2023 på grund af faldet i antallet af grise i Danmark og lavere salgspriser på Dakas produkter så som benmel.

”Når nogle landmænd beslutter sig for at bryde monopolet for afhentning af døde dyr og ser Daka som ikke-konkurrencedygtig, er der måske nogen, der ikke lige tænker på, at beredskabet er med i prisen? Og at det også er med i prisen, at Daka sikrer afhentning i hele landet, også på ikke bro-faste øer?” udtaler Søren Mohr Jensen.

Ifølge pressemeddelelsen er Daka åben over for at forhandle en ny aftale på plads med styrelsen, så længe en ny finansieringsmodel falder på plads. Finansieringen i den nuværende aftale er baseret på en afregning per kg afhentede dyr med en ifølge Daka ”meget begrænset” indtægt til følge. 

Daka opfordrer til ”hurtig afklaring” af spørgsmålet om, hvorvidt Daka fortsat skal spille en rolle i beredskabet efter nytår. 

”Vi vil rigtig gerne fortsætte med at være garant for den veterinære sikkerhed og beredskabet. Men hvis der ikke findes en god løsning, hvor vi deltager, skal vi også have mulighed for at tilpasse os den konkurrence, der åbenbart er lige om hjørnet,” udtaler Søren Mohr Jensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter