Tele-topchef: "Norlys udviser konkurrencebegrænsende adfærd"

Norlys skal holde sine energi- og teleforretninger fuldstændigt adskilt, når energikoncernen overtager Telia, mener Nuuday, der vil have konkurrencemyndighederne på banen.
Nuudays direktør, Jon James. | Foto: Stine Bidstrup
Nuudays direktør, Jon James. | Foto: Stine Bidstrup

Spørger man topchefen hos TDC’s kundevendte selskab, Nuuday, vil det være begrænsende for konkurrencen, hvis energikoncernen Norlys får lov til at lægge sin kommende teleforretning sammen med sin energiforretning.

Den anke har Nuuday fremsat i et høringssvar om opkøbet af Telia, fortæller Nuuday-direktør Jon James til ITWatch.

”Der er særligt to problemer, vi har rejst over for myndighederne: For det første er Norlys dominerende på bredbåndsområdet i store dele af Jylland og er allerede involveret i konkurrencebegrænsende adfærd – både på pris og på tjenesteudbydernes muligheder for at innovere på fibernetværket. For det andet er Norlys også dominerende inden for energi, og sammenkoblingen af energi og tele – som de har sagt, at de vil gøre – skaber en bekymring fra et regulatorisk perspektiv, da det vil kunne udelukke konkurrenter,” siger Jon James.

Ganske simpelt vil Nuuday ikke have, at Norlys skal kunne tilbyde store samlerabatter ved at sælge energi- og teleprodukter i én pakke.

Det vil give Norlys en alt for stor konkurrencefordel, mener topchefen.

”Vi hilser konkurrence velkommen, men vi mener, at fusionen mellem Norlys og Telia ikke skal ske på bekostning af lige konkurrencevilkår. Norlys er dominerende i store dele af Jylland, og det stiller krav til konkurrencemyndighedernes behandling af fusionen. Norlys kan med opkøbet blive en stor, landsdækkende virksomhed, og vi mener, at Norlys bør pålægges forpligtelser, der sikrer, at de ikke kan udnytte deres dominerende stilling på tele- og energimarkedet til at udelukke konkurrenter”, siger Jon James.

Hvorfor det?

”Norlys vil have mulighed for og tilskyndelse til at krydssubsidiere mellem de tjenesteydelser, de tilbyder inden for energi og tele, og dermed for at fastholde og erhverve kunder på vilkår, der ikke gælder for deres konkurrenter.”

Hvad er problemet med at kunne tilbyde kunderne både teleabonnementer og energitjenester?

”Norlys har meget specifikt sagt, at de har tænkt sig at bundle agressivt i fremtiden. Det gør de allerede idag med energi og bredbånd og udviser konkurrencebegrænsende adfærd, og det skal der gøres noget ved. Man er nødt til at sikre sig, at Norlys ikke bruger deres position på energimarkedet til at udelukke konkurrenter.”

Hvordan adskiller dette sig fra, når du eller Telenor eller Telia bundler bredbånd og telekommunikation, eller telekommunikation og streaming? Det er ikke en mulighed, Callme har. Eller 3 har. Agerer I også konkurrenceforvridende i dette tilfælde?

”Der er en stor forskel, hvilket den europæiske konkurrencemyndighed også har anerkendt i sine seneste afgørelser om potentielle konglomerateffekter. Skiftefrekvensen er lav for energikunder, og Norlys er en vertikalt integreret virksomhed både inden for energi og tele.”

Hvorfor skulle man ikke kunne det? Der er masser af virksomheder, der tilbyder energi i dag, men som ikke selv ejer infrastrukturen. På nøjagtig samme måde som du har MVNO’er (mobile virtual network operators), der bruger din infrastruktur. Kan man bare oprette eller købe sådan en virksomhed?

”I teorien er alt muligt. I virkeligheden er Norlys’ præcise kombination af aktiver ikke replikerbar. Vi er udelukkende en tjenesteudbyder. De er en vertikalt integreret spiller inden for både energi og tele med yderligere ekspansive bestræbelser inden for fx opladning af elbiler. Den adfærd, vi har set fra deres side med hensyn til konkurrencebegrænsende priser og manglende overholdelse af regulatoriske forpligtelser, er dybt bekymrende, og det bør der gøres noget ved.” 

”Vi hilser fair konkurrence velkommen. Men den skal være netop det: fair. Det er ikke i orden at misbruge sin dominans, hvad enten det er inden for energi eller telekommunikation, til at forhindre konkurrence, som vi ser det ske i dag.”

Norlys har ikke ønsket at stille op til et interview, men vil svare myndighederne i den høringsproces, der stadig foregår. Til ITWatch vil Ulf Lund, der er direktør for Stakeholder Relations i Norlys og har stået i spidsen for købet af Telia Danmark, gerne komme med et skriftligt svar.

”Vi har svært ved at genkende Nuudays fremstilling af konkurrencesituationen. Vi ser Norlys’ køb af Telia Danmark som et stort plus for konkurrencen på telemarkedet i Danmark til gavn for forbrugerne. Set i lyset af at adskillige aktører gennem en årrække har markedsført gode tilbud på strøm side om side med teleprodukter, uden at det har givet konkurrenceretlige problemer, kan vi ikke se, at det skulle blive et problem fremover. Konkurrencestyrelsen behandler forsat vores køb af Telia Danmark, og vi mener, vi skal give dem ro til at gøre deres arbejde,” skriver han.

Handlen forventes endeligt gennemført i løbet af første kvartal af 2024, hvis konkurrencemyndighederne godkender overtagelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter