Forsyningssikkerhed med gamle kraftværker koster statsselskab et trecifret millionbeløb

At holde liv i tre fossile kraftværker, der ellers skulle lukke, for at opretholde forsyningssikkerheden, er en løsning med store omkostninger for Energinet, skriver Klimamonitor. 
Det kulfyrede Esbjergværket er et af tre fossile kraftværker, der er blevet levetidsforlænget for at sikre dansk energiforsyning. | Foto: Ørsted
Det kulfyrede Esbjergværket er et af tre fossile kraftværker, der er blevet levetidsforlænget for at sikre dansk energiforsyning. | Foto: Ørsted

Daværende klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) meldte for omtrent et år siden ud, at regeringen ville holde liv i tre fossile kraftværker for at sikre forsyning i tilfælde af, at vinteren skulle blive særligt hård. 

Men at holde liv i de tre værker har været omkostningstungt, skriver Klimamonitor

”Vurderingen er, at det vil koste et trecifret millionbeløb, men at det er tættere på 100 millioner kroner end en milliard kroner. Men der er store usikkerheder i forhold til, hvad det vil koste at sætte i drift,” siger Linette Linnemann Pedersen, senior manager hos det statsejede selskab Energinet til Klimamonitor.

Mediet har søgt aktindsigt i det konkrete beløb, men det endelige beløb vides endnu ikke hos Energinet, oplyser mediet. 

Regeringen meddelte i begyndelsen af oktober sidste år, at man vil udskyde lukningen af det kulfyrede Esbjergværket, som ellers stod til at lukke ved udgangen af marts i år. 

Derudover ville man genoptage driften af Studstrupværkets blok 4 og Kyndbyværkets blok 21, som ellers blev lukket i henholdsvis april 2022 og juni 2020. De to kraftværksblokke ved henholdsvis Aarhus og Jægerspris fyrer med kul og olie.

Lukningen af de tre værker blev i den forbindelse udskudt til 30. juni 2024.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter