Færøsk fiskeriaftale med Rusland presser Danmark: "Dum situation"

Færøernes beslutning om at forny fiskeriaftale med det sanktionsramte Rusland ”vil blive bemærket – også uden for Færøerne,” lyder det fra udenrigsministeren. Ekspert kalder det ”en dum situation.”
Færøerne og Rusland har netop fornyet en fiskeriaftale, der giver færøske rederier adgang til at fiske torsk i Barentshavet, mens russiske skibe kan fange blåhvilling i færøsk farvand. | Foto: Thomas Borberg
Færøerne og Rusland har netop fornyet en fiskeriaftale, der giver færøske rederier adgang til at fiske torsk i Barentshavet, mens russiske skibe kan fange blåhvilling i færøsk farvand. | Foto: Thomas Borberg

Mens EU sanktionerer Rusland på grund af invasionen af Ukraine, har Færøerne netop fornyet sin 46 år gamle fiskeriaftale med russerne, og det sætter ifølge Flemming Splidsboel, seniorforsker ved DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, Danmark i ”en dum situation.”

Det skriver DR.

Forskeren peger på, at internationale beslutninger som den, Færøerne har truffet, er med til at udfordre de interne forhold i Rigsfællesskabet, der også tæller Grønland, og at ”fiskeriaftalen bliver sikkerhedspolitik”.

”Det presser Danmark, fordi man kan blive nødt til at sige til de andre i rigsfællesskabet, at det må I ikke det her,” siger Flemming Splidsboel.

I en skriftlig udtalelse påpeger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at ”Færøerne træffer egne beslutninger på fiskeriområdet,” men understreger samtidig at ”en sådan beslutning vil blive bemærket – også uden for Færøerne”.

Færøerne er ikke medlem af EU, men bakker op om sanktionerne mod Rusland – med handel med fødevarer som undtagelse, skriver DR.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter