Dansk økonomi har det værre end først antaget

Danmarks Statistik har i sin seneste revision opgjort væksten i bnp i tredje kvartal til minus 0,7 pct.
Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, undrer sig over, at medicinalproduktionen skulle være gået så kraftigt tilbage, som tallene antyder. ”Det passer ikke ret godt med, hvad man hører om produktionen i netop den branche." | Foto: Pr
Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, undrer sig over, at medicinalproduktionen skulle være gået så kraftigt tilbage, som tallene antyder. ”Det passer ikke ret godt med, hvad man hører om produktionen i netop den branche." | Foto: Pr
af ritzau

Det stod værre til med dansk økonomi i tredje kvartal, end tallene hidtil har vist.

Det viser Danmarks Statistiks seneste revision af bruttonationalproduktet.

Den siger, at dansk økonomi gik tilbage med 0,7 pct. i perioden. Det er noget lavere end den tilbagegang på 0,1 pct., som den første opgørelse viste.

Alligevel mener Palle Sørensen, cheføkonom hos Nykredit, ikke, at der er grund til alt for stor bekymring.

”Dansk økonomi udviser fortsat mange sundhedstegn. Beskæftigelsen bliver ved med at stige, og ledigheden faldt ligefrem i november.”

Også danskerne privatøkonomi ser robust ud. For eksempel indikerer forbrugs- og opsparingskvoter, at der er plads til yderligere forbrug. Ikke mindst i lyset af, at danskernes købekraft genvindes i et meget højt tempo i øjeblikket på grund af den lave inflation og høje lønstigninger, vurderer han.

Tilbagegang i industrien

Ifølge Danmarks Statistik er det særligt tilbagegangen i industrien, der er årsagen til, at økonomien havde det svært i juli, august og september.

Således blev der ikke produceret nær så meget i de danske medicinalvirksomheder som i det forrige kvartal.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, undrer sig dog en smule over, at medicinalproduktionen skulle være gået så kraftigt tilbage, som tallene antyder.

”Det passer ikke ret godt med, hvad man hører om produktionen i netop den branche. Derfor skal man nok også passe på med at konkludere særligt meget på baggrund af de ellers meget sløje tal.”

Der er således også noget mærkeligt ved, at bnp skulle være faldet så massivt de seneste to kvartaler, hvor både beskæftigelsen og antallet af præsterede arbejdstimer ellers er steget temmelig kraftigt, lyder hans vurdering af de reviderede tal.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter