USA får lov at oprette militærpoliti på dansk jord i ny aftale

Den netop underskrevne forsvarsaftale indebærer, at amerikanske soldater skal retsforfølges efter amerikansk lovgivning, hvis de begår en kriminel handling under udstationering i Danmark.
Amerikanske soldater på øvelse i Danmark i Oksbøl i marts. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Amerikanske soldater på øvelse i Danmark i Oksbøl i marts. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
af ritzau

USA får lov til at oprette militærpoliti på dansk jord som følge af den nye forsvarsaftale, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og USA’s udenrigsminister Antony Blinken underskrev torsdag aften. 

Det fremgår af aftalen, som nu er blevet offentliggjort. Den betyder, at USA kan udstationere soldater på flyvestationerne i Karup, Skrydstrup og Aalborg, hvor de får fuld bestemmelsesret.

Militærpoliti findes også i det danske militær. De varetager politimæssige opgaver i militæret og opretholder ro og orden på militære områder.

Aftalen indebærer, at amerikanske soldater skal retsforfølges efter amerikansk lovgivning, hvis de begår en kriminel handling under udstationering.

Det bekræftede statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde om aftalen. Det er standardvilkår for udsendte soldater fra Nato-lande.

”Som udgangspunkt vil retsforfølgningen ske amerikansk. Vi har ikke nogen forventning om, at amerikanerne ikke kommer til at opføre sig ordentligt, når de kommer til at være udstationeret her,” sagde hun tidligere på ugen.

Det har været et krav fra USA, som Danmark har efterkommet. Hvis en amerikansk soldat begår noget strafbart, vil amerikansk militærpoliti i udgangspunktet tage sig af sagen.

Kattelem

Der er dog en kattelem for Danmark, hvis der opstår sager, som er af ”særlig vigtighed” for Danmark. Det skal dog ske inden for 30 dage.

På et pressemøde foreholdt statsministeren sig til problematikken, da det blev offentliggjort, at aftalen er blevet indgået.

”Der kan være nogle juridiske spørgsmål om den 30. og den 31. dag og andre anliggender, som vi ikke vil kunne svare på. Og der skal danske myndigheder nok stille sig til rådighed,” sagde hun.

Enhedslisten og Advokatrådet er bekymrede for, at det vil svække danske borgeres retssikkerhed. Førstnævnte kritiserer, at der end ikke under Den Kolde Krig var fremmede soldater på dansk jord.

Det fremgår ikke, hvor mange amerikanske soldater der kan udstationeres, da det afhænger af et konkret behov.

Se dem i Brugsen

”Man vil komme til at se amerikanske soldater på dansk jord. Det vil man også kunne høre, når man går ned og handler i Brugsen, at der er amerikanere. Det vil ændre gadebilledet de steder, hvor de vil være,” sagde Mette Frederiksen.

Af aftalen fremgår det, at det ikke kun er de tre flyvestationer, hvor man vil kunne se amerikanske soldater. De får adgang til eksempelvis veje, havne og flyvepladser andre steder i landet ”i rimeligt omfang”.

USA får mulighed for at etablere for eksempel dagligvareforretninger, kantiner og fritidsområder samt banker og postkontorer, står der i aftalen.

Aftalen, som er uopsigelig i ti år, skal stemmes igennem Folketinget, men der ventes stort flertal. Danmark har forbudt adgang af atomvåben.

Forsvarsaftalen gælder ikke for Grønland og Færøerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Photo: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter