EU-Kommissionen vil give AI-startups og mindre virksomheder adgang til supercomputere

Ny AI-myndighed skal koordinere AI-politikken på europæisk niveau og sikre adgang til supercomputere gennem ”AI-fabrikker”. DI Digital kalder det et vigtigt skridt. 
”Det er megadyrt at få fingrene i den slags regnekraft især for mindre virksomheder og iværksættere. Derfor er det et vigtigt skridt, at EU både vil stille supercomputere og datacentre med masser af regnekraft og lagerplads til rådighed for SMV’erne og iværksætterne," siger Camilla Ley Valentin. | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
”Det er megadyrt at få fingrene i den slags regnekraft især for mindre virksomheder og iværksættere. Derfor er det et vigtigt skridt, at EU både vil stille supercomputere og datacentre med masser af regnekraft og lagerplads til rådighed for SMV’erne og iværksætterne," siger Camilla Ley Valentin. | Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

EU-Kommissionen præsenterede onsdag en ny AI-pakke, der gør det muligt for Kommissionen at få bedre hånd i hanke med den AI Act, der kom til verden kort før jul. Kommissionen har besluttet at oprette en AI-myndighed, der skal sikre udviklingen og koordineringen af AI-politik på europæisk plan samt overse implementeringen og håndhævelsen af AI-reguleringen.

I samme forbindelse satte EU-Kommissionen også handlepunkter bag formand Ursula von der Leyens ord om at gøre Europas supercomputere tilgængelige for innovative Europæiske AI-startups, så de kan træne AI-modeller. På den måde vil EU-Kommissionen sikre, at det ikke kun er tech giganter med egen supercomputere, der kan udvikle AI-modeller.

Der skal laves en tilføjelse til EuropeHPC Regulation, der siden 2021 har været fundamentet under samarbejdet om og regulering af supercomputere eller såkaldt High Performance Computing i EU. 

Tilføjelsen skal sikre, at der etableres ”AI-fabrikker”, hvor en bredere gruppe af offentlige og private europæiske brugere herunder dedikerede AI-startups og små og mellemstore virksomheder får nem adgang til arbejdet med at udvikle General Purpose AI-modeller.

Det nye initiativ skal blandt andet sikres gennem penge fra EU’s forskningskasse kaldet Horizon Europe samt Digital Europe-programmet. I alt estimeres støtten fra både offentlige og private midler at blive på fire mia. euro frem til 2027.

Vigtigt initiativ

”Det er megadyrt at få fingrene i den slags regnekraft især for mindre virksomheder og iværksættere. Derfor er det et vigtigt skridt, at EU både vil stille supercomputere og datacentre med masser af regnekraft og lagerplads til rådighed for SMV’erne og iværksætterne. Det er fuldstændig uundværligt, hvis vores virksomheder skal kunne konkurrere på den nye teknologi,” siger Camilla Ley Valentin, direktør i DI Digital i en skriftlig kommentar til Kommissionens seneste AI-initiativer.

”Det er helt afgørende at finde en balance, hvor de nye krav ikke hæmmer innovation og underminerer igangværende bestræbelser inden for AI i Europa. Derfor er det også positivt, at der sideløbende med nye regulatoriske rammer, også igangsættes en prioriteret indsats, der vil skabe bedre vilkår for innovation og konkurrence for startups,” tilføjer hun.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter