EU overvejer støtte til solcelleproducenter: Skal modstå kinesisk import

Flere europæiske solcelleproducenter er så hårdt presset af billige kinesiske solceller, at EU nu overvejer at skride til handling.
Europa producerer mindre end tre procent af de solpaneler, der er nødvendige for at nå EU’s mål for solenergi i 2030. | Foto: Jens Dresling
Europa producerer mindre end tre procent af de solpaneler, der er nødvendige for at nå EU’s mål for solenergi i 2030. | Foto: Jens Dresling

En lind strøm af import af billige kinesiske solpaneler truer den indenlandske produktion, og det får nu EU til at overveje nødstøtte til den europæiske solcelleindustri.

Det skriver Financial Times. 

Avisen beretter, at fire europæiske fabrikker har lukket eller annonceret planer om at gøre det i de seneste uger. 

Årsagen skal ifølge repræsentanter fra industrien findes i den kinesiske konkurrence.

”Der er en enorm global overkapacitet, og de europæiske producenter kan ikke sælge produkterne uden at lide store tab. Vi er nødt til at forholde os til den kinesiske trussel,” siger Johan Lindahl, generalsekretær for industrigruppen European Solar Manufacturing Council, ifølge avisen.

EU-embedsmænd har fortalt til Financial Times, at Europa-Kommissionens foranstaltninger kunne omfatte en antidumpingundersøgelse mod Kina - som kunne føre til straftold - eller incitamenter til de nationale regeringer for at holde fabrikkerne i gang.

Kommissionen var ”klar over de vanskeligheder”, som solenergisektoren står over for, og Bruxelles overvejede ”alle muligheder” for handelsforanstaltninger, sagde en embedsmand.

Dog skriver avisen også, at industrien er splittet i spørgsmålet om, hvorvidt sådanne tiltag vil hjælpe.

Vil flytte til USA

Ifølge European Solar Manufacturing Council er producenterne ”på randen”, og at størstedelen af Europas produktion kunne blive lukket inden for tre måneder.

”Enten vil [producenterne] blive tvunget til at gå konkurs, eller også vil de, der har ressourcerne, flytte til USA,” fortæller Lindahl, der henviser til, at i USA bliver virksomhed tilbudt store subsidier, der investerer i grøn teknologi i USA.

SolarPower Europe, en brancheorganisation, der tæller den kinesiske telekommunikationsvirksomhed Huawei blandt sine medlemmer, har dog offentligt ført kampagne mod handelsforanstaltninger.

”Vi har gentagne gange advaret om, at EU og de nationale beslutningstagere hurtigt må handle med reelle løsninger,” siger SolarPower Europes administrerende direktør Walburga Hemetsberger. 

”Statsstøtteregler, resiliensauktioner og kreditgarantier er nogle af de nødforanstaltninger, som beslutningstagerne bør overveje.”

En anden højtstående industrileder sagde, at historien viste, at handelsbarrierer ville skabe en ”lose-lose situation” og lade EU’s klimamål ”hænge i en tynd tråd”.

EU indførte antidumpingforanstaltninger på kinesiske solceller, wafere og paneler i 2013, men ophævede dem fem år senere for at øge udbuddet og opfylde målene for vedvarende energi.

Europa producerer mindre end tre procent af de solpaneler, der er nødvendige for at nå EU’s mål for solenergi i 2030. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter