Advokater frikender kommune for ansvar i Nordic Waste-sag

Advokatundersøgelse konkluderer, at Nordic Waste ikke har overholdt sin miljøgodkendelse.
"Kommunen har ikke tilsidesat sin tilsynspligt,” sagde partner i Codex Advokaterne Jacob Brandt (th) på tirsdagens pressemøde. | Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
"Kommunen har ikke tilsidesat sin tilsynspligt,” sagde partner i Codex Advokaterne Jacob Brandt (th) på tirsdagens pressemøde. | Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
af frederik timm bentsen og simone jarolics

Det er alene Nordic Waste, og ikke Randers Kommune, der bærer ansvaret for det omfattende jordskred i Ølst ved Randers.

Det konkluderer en advokatundersøgelse, som Randers Kommune har bestilt af advokathuset Codex Advokaterne, og som kommunen har præsenteret på et pressemøde tirsdag formiddag.

”Randers Kommune har ført intensivt tilsyn med Nordic Waste. Randers Kommune har fulgt op, og man har efterspurgt en samlet plan fra virksomheden. Kommunen har ikke tilsidesat sin tilsynspligt,” siger partner i Codex Advokaterne Jacob Brandt.

Han begrunder konklusionen med, at Nordic Waste ikke har overholdt de krav til hældningsgraden på jordtippen, som var anført i Randers Kommunes miljøgodkendelse.

Borgmester anerkender mangelfuldt tilsyn

Randers Kommune har mødt stor kritik for sin rolle i sagen om jordskreddet, der tog fart i december og siden har truet med at forurene det lokale vandmiljø og ramme landsbyen Ølst.

Både den miljøgodkendelse, der har ligget til grund for Nordic Wastes drift, og kommunens tilsyn har været mål for kritik.

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt anerkender på pressemødet, at kommunens tilsyn med Nordic Waste ”ikke har været tilfredsstilende og har ikke levet op til god forvaltningsskik”.

”Det er vi i fuld gang med at rette op på. Men det ændrer ikke på, at jordskredet skyldes virksomhedens drift,” siger han.

Jesper Kaas Schmidt vil desuden igangsætte en ekstern undersøgelse af miljøforvaltningen i Randers Kommune, og hvordan denne fremadrettet bedre kan håndtere miljøgodkendelser.

”Vi har en afdeling, der har fire årsværk. Vi skal have drøftet politisk, hvad er det for nogle forventninger, vi har til det her område. Jeg har bedt et eksternt uvildigt firma til at give et bud på, hvordan vi kan lave en god og effektiv miljøforvaltning i Randers Kommune,” siger kommunaldirektøren.

På et byrådsmøde mandag aften fik borgmester Torben Hansen (S) ellers medhold i at undlade en uvildig undersøgelse af Nordic Waste-sagen, herunder kommunens rolle.

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt forklarer, at Nordic Waste i forbindelse med de konstaterede jordskred har henvist til egne geotekniske undersøgelser, som konkluderede, at der ikke var fare for, at jordskreddet ville udvikle sig.

Det burde kommunens tilsynsfolk have undersøgt nærmere, erkender Jesper Kaas, som lover, at det bliver anderledes fremover.

”Vi strammer op på krav for dokumentation og formalia. Vi sætter også en undersøgelse af miljøforvaltningen i gang. Vi skal være bedre til at anerkende og møde bekymringer og vise, hvordan vi imødekommer dem,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også