Dansk Erhverv: Fornuftigt at fratage Amazon lobbyadgang i EU-Parlamentet

Anklagerne mod Amazon om lukkethed stemmer overens med Dansk Erhvervs årelange oplevelser med den amerikanske e-handelskæmpe. EU-politikere søger at få Amazon-lobbyister bandlyst fra EU-Parlamentet
Foto: Pascal Rossignol
Foto: Pascal Rossignol

BRUXELLES – Det er ”fuldt forståeligt”, hvis manglende villighed til at besvare kritiske spørgsmål snart sender Amazon på porten i EU-Parlamentet.

Sådan lyder det fra en af Danmarks største erhvervsorganisationer, Dansk Erhverv, efter anklager om lukkethed har udløst et opråb fra EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg om at bandlyse den amerikanske e-handelskæmpe fra fremtidig lobbyadgang i parlamentet.

“Jeg har siddet over for Amazon i forbindelse med andre forhandlinger. Jeg kan sagtens forstå, at de er endt i denne situation,” siger chefkonsulent Betina Schiønning til DetailWatch, men understreger, at hun ikke kender detaljerne i den konkrete sag.

Selv hæfter Dansk Erhvervs konsulent sig imidlertid ved, at hun selv i flere år oplevede en ”fuldkommen mangel på konstruktiv dialog” om centrale problemstillinger, hvor Amazon i hendes optik spillede ”en hovedrolle”. 

”Det kan jeg godt forstå, kan virke provokerende. Derfor er det også oplagt at lade det få konsekvenser og fjerne en adgang, der er baseret på tillid, hvis man slet ikke vil stille op til dialog eller svare på kritiske spørgsmål,” siger Betina Schiønning.

Spørgsmålet om Amazons lobbyadgang er blevet aktuel, efter at den amerikanske virksomhed ifølge medlemmer i Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg gennem flere år har undslået sig høringer og kritiske spørgsmål vedrørende særligt arbejdsvilkårene i selskabets store lagerfaciliteter i Europa.

Tilfældene strækker sig ifølge et internt brev til parlamentets ledelse, som DetailWatch tidligere har beskrevet, tilbage til 2021 og tegner samlet billedet af en ”manglende respekt”, der bl.a. hindrer ”en demokratisk kontrolproces”. I brevet rejses der spørgsmålet, om Amazon og selskabets lobbyrepræsentanter skal sættes på porten.

Selv ønsker Amazon ikke at kommentere forløbet.

”Fornuftigt” at fratage privilegier

For Betina Schiønning er Amazons tilgang til forhandling og forretning langt fra ukendt territorium.

Selv har den danske chefkonsulent løbende været i kontakt med den amerikanske techgigant over de seneste fem år i regi af bl.a. EU’s Digital Services Act – en digital flagskibslovgivning, der grundlæggende har skulle sætte rammerne for store platformes forpligtelser i EU.

Selvom hun ikke har fulgt sagen i detaljer, hæfter hun sig ved, at beskrivelserne af e-handelsgigantens affejninger og manglende dialog til fulde matcher hendes egne oplevelser fra den periode.

”Der er tale om en af verdens største virksomheder, der har en meget stor lobbyorganisation også i Bruxelles,” siger Betina Schiønning og tilføjer:

”Hvis de på den ene side vil have hjælp fra en EU-politiker til at få bedre vilkår, men ikke selv vil tage ansvar for udfordringer, som de selv er en central del af, må det have konsekvenser – sådan spiller klaveret bare ikke i en demokratisk verden i dag.”

Mener I hos Dansk Erhverv, at man bør fratage Amazon adgangen i dette tilfælde?

”Jeg er ikke nok inde i de konkrete forhold, men det lyder da meget fornuftigt, hvis man fratager de her privilegier, hvis de (Amazon red.) på den ene side vil have indflydelse, men samtidig ikke vil svare på spørgsmål eller bidrage til løsninger,” svarer Betina Schiønning. 

Amazon: Vi byder ”konstruktiv dialog” velkommen

Amazon ønsker i dag ikke at forholde sig til kritikken fra den danske erhvervsorganisation. Konkret har DetailWatch forsøgt at indhente kommentarer til Dansk Erhvervs kritik og karakterisering af den amerikanske virksomheds interessevaretagelse samt kritikken fra europaparlamentarikerne om, at selskabet har været en ”hindring” for den demokratiske proces.

I en mail henviser en talsperson for Amazon i stedet til en tidligere kommentar, hvor virksomheden ”byder mulighederne for en konstruktiv dialog” velkommen. 

Talsmanden understregede desuden i udtalelsen, at selskabet siden kravet om at skulle fratages adgang til at drive lobbyvirksomhed i Europa-Parlamentet har sendt et nyt tilbud om at være vært for parlamentets beskæftigelsesudvalg under et besøg på et logistikcenter ”i nær fremtid”. 

”Dette vil give udvalgsmedlemmerne mulighed for at se de investeringer, vi har foretaget for at sikre, at vores arbejdsmiljøer er moderne, engagerende og sikre,” skrev talsmanden.

Amazon forholder sig i udtalelsen hverken til den konkrete kritik eller de påståede tilfælde af affejning eller lukkethed. Direkte adspurgt ønsker selskabet heller ikke at forholde sig til, om e-handelsselskabet selv vil forsøge at indlede et efterspil ved en eventuel udelukkelse. 

Ifølge EU’s offentlighedsregister har Amazon selv i skrivende stund 14 medarbejdere med akkreditering til Europa-Parlamentet. Dette tal omfatter dog ikke nødvendigvis alle medarbejdere, der varetager Amazons interesser politisk, da tallet ikke omfatter f.eks. lobbyorganisationer og konsulentbureauer. 

Spørgsmål om tillid

Det er endnu uafklaret, om Amazon reelt vil få frataget sin lobbyadgang. Spørgsmålet skal behandles af Europa-Parlamentets øverste ledelse, herunder formand Roberta Metsola, der ifølge DetailWatchs forventes at tage spørgsmålet op i løbet af de kommende uger.

I praksis kommer en udelukkelse kun til at gælde på Europa-Parlamentets eget område og vil derfor ikke afholde Amazon fra at mødes med politikere uden for parlamentets område. Den mulige eksklusion er dog alligevel i sig selv et klart signal.

Kravet fra de europæiske politikere er opsigtsvækkende, da netop fratagelse af akkreditering ofte anses som et af de mere ekstreme midler, der kan tages i brug over for virksomheder og interessegrupper. 

Sagen rejser dog samtidig et spørgsmål om private organisationers rettigheder og frie valg.

Betina Schiønning, Amazon er en privat virksomhed, og indkaldelser til høringer i Europa-Parlamentet er ikke juridisk bindende. Er de ikke i fair, at man som virksomhed vælger ikke at stille op?

”Det er en fri verden, vi lever i, og de kan sagtens vælge at være passive. Men hvis man gentagne gange viser, at man ikke vil indgå i dialog og ikke vil bidrage til ansvarlige løsninger af forhold, som lægger politikerne og dermed europæerne meget på sinde, så må man også forvente, at andre interessenter og europaparlamentarikerne, ikke vil tale med en,” svarer chefkonsulenten.

”Det er et spørgsmål om, at man skal have tillid til hinanden og bidrage til løsninger – og tillid går to veje,” siger Betina Schiønning til DetailWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også