CBS-forsker peger på den norske oliefond som mulig inspiration for ATP

Pensionspengetanken ATP kan lære meget af den gennemsigtighed, som den norske oliefond arbejder med, lyder det fra en af de markante kritikere. Han efterlyser et benchmark for investeringsafkastet.
Tidligere direktør i Danica og nuværende forsker ved CBS Henrik Ramlau-Hansen. | Foto: Pr
Tidligere direktør i Danica og nuværende forsker ved CBS Henrik Ramlau-Hansen. | Foto: Pr
AF MARKETWIRE

Den statslige norske oliefond, der står for at investere landets enorme olie- og gasindtægter, er et klasseeksempel på, hvordan man forvalter offentlige midler. Ifølge to eksperter kan danske ATP lære meget af verdens største statslige investeringsfond.

Det skriver Berlingske Business.

De to førende eksperter ser helt anderledes på danskernes tvungne pensionsordning, ATP, der ifølge dem, er langt mere risikabel end Oliefonden, men også langt mindre gennemsigtig.

”I Norge er man ekstremt opmærksom på, at fordi der er tale om så store summer, skal der være fuldstændig gennemsigtighed med, hvad der foregår i Oliefonden,” siger Henrik Ramlau-Hansen, lektor ved CBS og tidligere Danica-topchef, som i flere år sammen med Jesper Rangvid, professor ved CBS, har forsøgt at sammenligne ATP med norske Oliefonden.

Efter ATP i 2022 kunne præsentere et tab på sine investeringer på 64,5 mia. kr., tog kritikken til i styrke, også fra de to eksperter, der har været to af de mest markante i kritikken, der er haglet ned over ATP.

I pressemeddelelsen fra Oliefonden om årsregnskabet for 2023, lød det, at fondens afkast på 2220 mia. norske kr. svarende til 16,1 pct. i 2023 var 0,18 procentpoint dårligere end Oliefondens benchmark.

Hos ATP har man ikke offentliggjort et benchmark for sin investeringsportefølje, hvilket gør det svært for udenforstående at vurdere, om ATP klarer sig godt eller skidt, konstaterer de to eksperter.

”Du må gerne citere os for, at vi meget gerne hjælper ATP med at lave et benchmark for deres investeringsportefølje. Det ville skabe større gennemsigtighed for deres afkast i investeringsporteføljen,” siger Henrik Ramlau-Hansen til Berlingske Business.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter