34-årig mand varetægtsfængslet for hacking mod Netcompany

En mand er ifølge Ritzau blevet varetægtsfængslet i fire uger sigtet for datatyveri mod it-selskabet Netcompany. (Opdateret)
Foto: Thomas Bruun Funch
Foto: Thomas Bruun Funch
af ritzau

En 34-årig mand er anholdt og sigtet for at opnå uberettiget adgang til oplysninger fra myndigheder og en privat virksomhed, oplyste Københavns Politi på det sociale medie X tirsdag formiddag

Han blev senere tirsdag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg og varetægtsfængslet i foreløbig fire uger, skriver Ritzau.

Københavns Politi ville over for Ritzau ikke oplyse, hvilken virksomhed der var tale om. Ritzau og flere andre medier erfarede, at der er tale om det børsnoterede it-selskab Netcompany, som er storleverandør af it-løsninger til det offentlige. Blandt andet kan nævnes skolernes kommunikationsplatform Aula og Borger.dk.

Netcompany oplyste i sidste uge, at den har været offer for et hackerangreb.

En gruppe kaldet Zyndicate har hævdet at stå bag angrebet mod Netcompany, hvor der er stjålet en stor mængde oplysninger fra virksomhedens it-systemer.

Hen over weekenden er flere af filerne blevet offentliggjort af gruppen.

Netcompanys aktie er faldet kraftigt, efter at nyheden om angrebet kom frem fredag. Både fredag og mandag faldt aktiekursen med flere procent.

I en fondsbørsmeddelelse udsendt tirsdag formiddag bekræfter Netcompany officielt, at virksomheden har været udsat for et angreb.

”Vi kan bekræfte en enkeltstående hændelse, som involverer simpelt tyveri af kildekode og brugermanualer fra Netcompany Denmark,” lyder det i meddelelsen.

Virksomheden skriver endvidere, at man er bekendt med både tyveriet og omfanget af det. Netcompany tilføjer, at virksomheden har truffet de nødvendige forholdsregler, som skal forhindre uautoriseret adgang til nogen systemer.

Københavns Politi oplyser, at den 34-årige mand blev anholdt mandag. Ud over sigtelserne om at opnå uberettiget adgang til data, så er han sigtet for at videregive disse.

Han er også sigtet for afpresning.

Netcompany afviser imidlertid i tirsdagens fondsbørsmeddelelse, at der skal have været tale om et såkaldt ransomware-angreb.

Et sådant angreb er en særlig form for cyberkriminalitet, hvor hackere trænger ind i et it-system og låser det, så de autoriserede brugere ikke længere kan få adgang. Derefter kræver hackerne løsepenge for at fjerne låsen.


 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter