Danmark fornyer samarbejde med Sydkorea om udbygning af havvind

Danmark skal med viden og erfaringer bidrage til at indfri Sydkoreas ambitioner om at udbygge havvind.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M). | Foto: Hannah Aurora Almstrup
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M). | Foto: Hannah Aurora Almstrup
AF RITZAU

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har fredag fornyet Danmarks energisamarbejde med Sydkorea.

Sydkorea har frem mod 2030 en ambition om at installere 14,3 gigawatt havvind. Det skal Danmark med viden, erfaringer og løsninger på havvindområdet hjælpe med at indfri.

Sådan lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), som under en rejse til landet har fornyet aftalen.

”Ved udgangen af 2022 havde Sydkorea samlet set lidt over 1,6 GW installeret vindkapacitet, hvoraf langt størstedelen er landvind. De har ikke særlig store erfaringer med at udbygge havvind, og det har vi så til gengæld i Danmark.”

Han fortæller, at landene deler erfaringer om udbudsprocesser, planlægning af elnettet og hvordan man får store mængder vedvarende energi ind i elsystemet.

Samarbejdet gælder også den modsatte vej, hvor Sydkorea hjælper Danmark med brintproduktion.

”I dag har Sydkorea en relativ stor brintproduktion, og det er også noget, vi skal have bygget op i Danmark. Så det vil sige, at vi har nogle erfaringer på havvindområdet, og Sydkorea har nogle erfaringer med brintproduktion.”

På den måde er det, ifølge ministeren, et rigtig godt samarbejde, fordi der går viden begge veje.

I 2011 etablerede Danmark og Sydkorea ”Den Grønne Vækstalliance”, som har bidraget til at positionere Danmark og danske virksomheder i Sydkoreas grønne omstilling.

Danske virksomheder inden for havvind og andre grønne teknologier har i denne uge også været i Sydkorea sammen med Dansk Industri i forbindelse med fornyelsen af samarbejdet.

Lars Aagaard fortæller, at det er danske virksomheder, der er udviklerne bag lidt mere end 6,2 GW ud af de 14,3 GW havvind, som er i pipeline.

”CIP (Copenhagen Infrastructure Partners, red.) og Ørsted er de to største hernede i Sydkorea. Vestas har lavet hovedkontorer her i Sydkorea, og det trækker selvfølgelig en række andre danske virksomheder med herned.”

Han forklarer, at samarbejdet bevæger sig gradvist væk fra at ”foregå i powerpoint” til nu at være konkrete investeringer.

Klimaministeren har ikke et konkret tal på, hvor mange penge der afsættes til at understøtte samarbejdet.

Det handler i højere grad om mandskab, siger han.

”Det er manpower, vi stiller til rådighed. Vi har eksperter, der kan bygge forbindelserne mellem selskaberne hjemme i Danmark.”

”Vi har også et par medarbejdere, som arbejder for Energistyrelsen på ambassaden. Og så selvfølgelig også eksperterne i Energistyrelsen, der er i dialog med de koreanske eksperter,” lyder det fra Lars Aagaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også