V-politiker efter modangreb fra Ecco: Ledelsen har ansvaret for pres på medarbejdere

Ecco bryder to års tavshed om Ruslands-forretningen for at gå i rette med angreb fra et V-folketingsmedlem. Han fortryder brugen af ordet værnemageri – men ikke sin kritik af Ecco.
Jan E. Jørgensen er medlem af Folketinget valgt for Venstre. | Foto: Stine Bidstrup
Jan E. Jørgensen er medlem af Folketinget valgt for Venstre. | Foto: Stine Bidstrup
JESPER OLESEN

Eccos angreb på politikeren Jan E. Jørgensen efter udtalelser om skokoncernens medarbejdere preller af på Venstre-manden. I stedet mener han, at Ecco-ledelsen burde stille sig offentligt frem for at svare på spørgsmål om kritikken af koncernens fortsatte forretning i Rusland.

Ecco har onsdag efter to års tavshed om emnet udsendt en meddelelse med kommentarer i relation til, at Ecco er blevet i Rusland. Det mens mange andre vestlige og danske selskaber har trukket sig derfra som konsekvens af den russiske invasion i Ukraine i februar 2022.

Det har Ecco mødt kritik for her i landet. Også fra danske politikere, og det reagerer koncernledelsen – med koncernchef Panos Mytaros i spidsen – nu på, efter gennem to år ellers ikke at have villet kommentere situationen.

Ecco går onsdag i rette med især meldinger, som Venstres folketingsmedlem Jan E. Jørgensen kom med i februar. Da inddrog han skokoncernens medarbejdere i kritikken af den fortsatte forretning i Rusland. Han drog i en kommentar en sammenligning mellem danske Ecco-medarbejdere og værnemageri under Anden Verdenskrig.

”Et uacceptabelt niveau”

Ecco-ledelsen melder, at den ikke kan acceptere, at medarbejderne angribes på den måde i relation til beslutningen om at blive i Rusland med skobutikker.

”I slutningen af februar nåede kritikken af Ecco et uacceptabelt niveau, da et dansk folketingsmedlem angreb Ecco-medarbejdere direkte med en grov, ubehagelig og ukorrekt beskyldning, som ikke mindst i Sønderjylland har en særlig klang. Vi kan ikke acceptere, at vores medarbejdere skal angribes på denne måde,” skriver Ecco-ledelsen.

Jan E. Jørgensen fastslår, at han ikke burde have brugt ordet værnemageri, men i stedet været mere præcis i kritikken.

”Det har flyttet fokus. Og nu vælger Ecco så at skyde på budbringeren frem for at vende blikket indad. Det er ikke min skyld, at det ikke længere er omgivet af stolthed at være ansat i Ecco. Og at medarbejdere ikke kan gå med rank ryg i kraft af, at koncernen kører videre i Rusland. Det er Ecco-ledelsens ansvar og skyld,” mener Jan E. Jørgensen.

Eccos presseafdeling oplyser onsdag til Finans, at ingen i koncernen ønsker at uddybe eller kommentere den skriftlige udtalelse om situationen i relation til Rusland yderligere. 

Netop det undrer Jan E. Jørgensen. Venstre-politikeren siger:

”Jeg forstår ikke, at Ecco-ledelsen fortsat undlader at stiller op til interviews og forklare sig. Jeg vil da b.a. gerne høre, hvor stor en del af selskabets overskud, som Ecco sender til Ukraine. Det burde man da kunne forvente.”

Ville ramme tusindvis af medarbejdere

Tilbage i marts 2022 fortalte Eccos adm. direktør Panos Mytaros til Finans om overvejelserne med at blive i Rusland. Ecco driver eget selskab og skobutikker i landet - også efter at andre frivilligt lukkede aktiviteterne som direkte konsekvens af invasionen i Ukraine.

I onsdagens meddelelse gentager og uddyber Ecco-ledelsen argumenterne. Det fastslås bl.a., at selskabet lever op til alle gældende regler - og ikke er omfattet af vestlige sanktioner mod Rusland.

Det understreges, at der har været tale om en ”svær beslutning, som har givet kritik. Det må vi acceptere og leve med. Det har vi gjort - indtil nu”.

Eccos argument for at køre videre i Rusland er fortsat, at en nedlukning især ville ramme medarbejdere rundt om i verden over. 

”I Rusland alene arbejdede 1.800 ansatte, som ville miste deres job. Men konsekvenserne ville være langt større, fordi Ecco som en af de få i industrien driver hele værdikæden. Ecco producerer ikke i Rusland, men hvis Ecco mistede salget af sko i det russiske marked, der historisk har været et af de største, ville det være nødvendigt at reducere arbejdsstyrken uden for Rusland.”

Ifølge Ecco-ledelsen kunne det have været nødvendigt at afskedige op mod 5.000 ansatte. 

”Vi nåede frem til den beslutning, at vi måtte sikre arbejdspladserne til vores mangeårige loyale medarbejdere frem for at drive udenrigspolitik. Det har mange været uenige i, men de har heller ikke stået over for at skulle afskedige så mange tusinde medarbejdere.”

Ecco-ledelsen fastslår samtidig, at den hele tiden har sagt, at selskabet ”ikke ville udnytte situationen til at ekspandere yderligere i Rusland og åbne flere butikker. Den linje følger vi fortsat”.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også