Minister støtter "hårdest mulige" sanktioner mod Rusland

Erhvervsminister Morten Bødskov vil ikke kommentere Erhvervsstyrelsens undersøgelse af tankrederiet Hafnia.
Ministeren har fuld tiltro til at myndighederne behandler mulige sanktiongsbrud efter alle regler, oplyser Morten Bødskov (S). | Foto: Gregers Tycho
Ministeren har fuld tiltro til at myndighederne behandler mulige sanktiongsbrud efter alle regler, oplyser Morten Bødskov (S). | Foto: Gregers Tycho

Selv om tankrederiet Hafnia er i søgelyset, når det gælder overholdelse af EU-sanktioner mod Rusland, er Danmark klar til at støtte op om endnu hårdere sanktioner.

Det fastslår erhvervsminister Morten Bødskov (S) i en skriftlig kommentar til ShippingWatch.

”Danmark har fra starten af Putins forfærdelig krig mod Ukraine støttet op om de hårdest mulige sanktioner, der kan opnås enighed om – det er stadig vores standpunkt,” understreger ministeren i kommentaren.

Meldingen fra den danske minister kommer, efter at ShippingWatch for nyligt kunne beskrive, at Erhvervsstyrelsen i disse dage gransker et af verdens største tankrederier, Hafnia, for overholdelse af EU sanktioner mod Rusland.

Det præcise omfang af undersøgelsen er endnu ukendt. Dele af undersøgelsen omfatter dog leverancen af ca. 30 mio. liter flybrændstof fra det indiske raffinaderi Nayara Energy til et brændstofdepot på Amager i oktober 2023.

Hafnia afviser at have brudt EU-sanktioner og handlet med Nayara Energy.

Rederiet har flere gange understreget, at leverancen er sket for en “velkendt befragter, som er blevet screenet (også for sin ejerstruktur i henhold til vores compliance-protokoller) og ikke er omfattet af sanktionslisten”.

Vil ikke kommentere på sagen

Handlen med indiske olieprodukter er blevet kontroversiel, siden invasionen af Ukraine markant har øget sine importer af russisk råolie.

Russisk råolie er i dag underlagt prislofter i både EU og G7-regi, hvor råstoffet maksimalt må handles til 60 dollar tønden. Lignende lofter finder man på forarbejdede olieprodukter, der maksimalt kan forhandles til mellem 45 og 110 dollar tønden.

Mens handlen med russiske produkter er bandlyst i store dele af Vesten, er handel med indisk olie og -produkter dog fortsat uden sanktioner. Det har resulteret i, at Rusland i stigende grad har sendt olie til raffinaderier i Indien til forarbejdning for derefter at blive sendt mod Europa og resten af Vesten.

Som tidligere beskrevet af ShippingWatch vurderer flere forskere og analytikere i dag, at Nayara Energy reelt burde sættes under EU-sanktioner for sin rolle i handlen med russiske olieprodukter.

Samtidig udgør raffinaderiet ifølge iagttagere “en undtagelse” grundet sine usædvanligt tætte bånd til den russiske olieindustri. Tæt på halvdelen af raffinaderiet, der efter eget udsagn er Indiens næststørste, ejes af det sanktionerede russiske olieselskab, Rosneft.

”Her er man nødt til at stille spørgsmålet: Går denne margin (profit, red.) tilbage til Rusland til at finansiere krigen,” vurderede center associate ved Harvard University Craig Kennedy for nylig over for ShippingWatch.

Erhvervsminister Morten Bødskov ikke at kommentere den konkrete undersøgelse mod Hafnia. I stedet sender han spørgsmålet videre til Erhvervsstyrelsen.

“Jeg har fuld tiltro til, at myndighederne behandler mulige sanktionsbrud efter alle regler,” siger Morten Bødskov til ShippingWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også