Lars Findsen kræver oprejsning for PET-chefs adfærd – klager over afvist krav

PET-chef Finn Borch Andersen delte intime oplysninger om Lars Findsen med politikere. Og det vil Findsen have en godtgørelse for oven i erstatningen for uberettiget aflytning og fængsling.
Anklagemyndigheden besluttede 1. november at droppe sagen mod Lars Findsen. | Foto: Brian Karmark/Ritzau Scanpix
Anklagemyndigheden besluttede 1. november at droppe sagen mod Lars Findsen. | Foto: Brian Karmark/Ritzau Scanpix
Af ritzau

Selv om Lars Findsen er blevet tilkendt et sekscifret erstatningsbeløb for at være blevet aflyttet i mere end et år, anholdt og efterfølgende fængslet i 71 dage, er han langtfra tilfreds med anklagemyndighedens afgørelse.

Det fortæller den hjemsendte tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste til Ritzau.

”Vi har ikke fået medhold i kravet om tort, og vi har derfor klaget over afgørelsen,” lyder det fra manden, som i de senere år har været centrum i en de mest opsigtsvækkende sager i den hjemlige offentlighed.

Her var Lars Findsen først sigtet og siden tiltalt for at dele strengt fortrolige oplysninger med journalister og med folk i sin omgangskreds.

Højesteret gik imod både by- og landsret og afviste efter et langt juridisk forløb anklagemyndighedens krav om, at sagen skulle køre i fuld lukkethed.

Det var medvirkende til, at anklagemyndigheden valgte helt at opgive at føre sagen og droppe anklagerne mod både Lars Findsen og tidligere minister og folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen, som var tiltalt i en parallel sag.

Også sigtelserne mod en tidligere ansat i Politiets Efterretningstjeneste blev frafaldet i samme sagskompleks.

PET-chef lod munden løbe

Det juridiske begreb ”tort”, som Findsen vil have godtgørelse for, henviser til en krænkelse en person udsættes for på sin integritet – eller ære, om man vil.

I Findsens tilfælde handler det om dybt private oplysninger af intim karakter, som chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Finn Borch Andersen, har delt med politikere på Christiansborg under fortrolige briefinger.

”Det handler om på det principielle plan, hvad embedsmænd skal finde sig i at stå model til,” siger Lars Findsen om begrundelsen for at gå videre med det spørgsmål.

Findsen har forlangt en godtgørelse på 50.000 kr. for den del af sagen, som dog er blevet skudt ned af Statsadvokaten i Viborg, der har behandlet erstatningssagen.

Her er Findsen blevet tilkendt et beløb, som ifølge Ritzaus beregninger ud fra de gældende takster på området ligger i omegnen af 300.000 kr.

Beløbet dækker dels en frihedsberøvelse på 71 dage og dels en rumaflytning af Findsens hjem, som stod på i lidt over et år.

”Den del af erstatningssagen anser vi for at være en ekspeditionssag. Der er nogle helt faste takster for, hvad der gives i erstatning, og der er så givet dobbelt takst på grund af sagens alvor,” siger Lars Findsen.

Lars Findsen blev anholdt i december 2021 og sad varetægtsfængslet hen over jul og nytår, inden han blev løsladt.

Hvis ikke Rigsadvokaten vil give Lars Findsen medhold i kravet om godtgørelse for tort, vil den hjemsendte FE-chef indbringe spørgsmålet for domstolene.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter