Fødevareminister vil ændre erstatningssager for minkavlere

Minister vil ændre system for minkerstatning efter kritik af avleres mulige inhabilitet, skriver mediet Zetland.
Fødevareminister Jacob Jensen skal onsdag i samråd om sagen om, at minkavlere selv udgør den største faggruppe i de kommissioner, der afgør erstatningsstørrelserne. | Foto: Jonas Olufson
Fødevareminister Jacob Jensen skal onsdag i samråd om sagen om, at minkavlere selv udgør den største faggruppe i de kommissioner, der afgør erstatningsstørrelserne. | Foto: Jonas Olufson
Af Ritzau

Fødevareminister Jacob Jensen (V) vil ændre den måde, minkavlere får erstatning på, efter at de blev tvunget til at aflive deres dyr.

Det oplyser han til mediet Zetland før et samråd om erstatningssagerne onsdag.

Udtalelsen kommer, efter at Zetland i en række artikler har beskrevet, hvordan minkavlerne selv har indflydelse på andre avleres erstatningssager.

”Jeg synes, det er vigtigt, at vi også fra det politiske miljø reagerer og siger: ’Hov, er der noget her i den måde, som de her mennesker bliver vurderet habile eller inhabile på, der skal justeres?’,” siger Jensen til Zetland.

Han nævner, at det kan betyde, at man skal kigge på sammensætningen i de kommissioner, der afgør erstatningssagerne.

Lige nu er minkavlerne selv med i de kommissioner, der afgør andre avleres erstatningssager.

Fødevareministeren vil samle de andre partier bag erstatningsaftalen til drøftelser af, hvad der skal ske med ordningen.

Zetlands tidligere gennemgang af 27 afgørelser viste, at minkavlerne udgør den største faggruppe i de kommissioner, der har til opgave at afgøre, hvilken erstatning minkavlere skal have.

På den baggrund blev Jensen kaldt i samråd om sagen.

Ses der bort fra de uafhængige formænd, er syv ud af ti kommissionsmedlemmer ifølge Zetland indstillet af enten minkbranchen eller Landbrug & Fødevarer. Heriblandt er en række minkavlere, som selv venter på, at deres egne erstatningssager afgøres.

I november 2020 sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at regeringen havde besluttet, at samtlige 15 millioner mink skulle slås ned. Det var på grund af frygten og risikoen for en muteret coronavirus.

Landets minkavlere, der mistede deres besætninger under coronaepidemien, kan ifølge en politisk aftale få erstatning for deres tab.

I november 2020 sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at regeringen havde besluttet, at samtlige 15 millioner mink skulle slås ned.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter