Flere landmænd har droppet økologien: Nu er der initiativer på vej for millioner

Det er på tide med økonomi til at sikre de politiske ambitioner for økologien, lyder det fra Økologisk Landsforening.
Øko-grise på gård ved Skanderborg. | Foto: Joachim Ladefoged
Øko-grise på gård ved Skanderborg. | Foto: Joachim Ladefoged

Regeringens mål om at fordoble både det økologiske areal og afsætningen af økologiske produkter i 2030 får en hjælpende hånd med Grøn Fond-aftalen.

Her er parterne enige om at ”fortsat at fremme økologi i Danmark”. Konkret bliver der afsat et større millionbeløb til flere initiativer.

Det sker, efter at den økologiske andel af det samlede produktionsareal i Danmark for andet år i træk er blevet en smule mindre.

Det udgør nu 11,4 procent. Det er regeringens mål, at tallet hedder 21 i 2030. Fra 2007 til 2019 blev det samlede areal, hvor der blev dyrket økologiske fødevarer, fordoblet, men det er nu stagneret.

Sidste år faldt antallet af økologiske bedrifter med 135.

Jørgen E. Olesen, der er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, har over for DR påpeget, at forklaringen skal findes i stigende fødevarepriser og inflation, som har reduceret købekraften. 

Nu modtager Fonden for økologisk landbrug 36,4 mio. kr. i 2025, mens der afsættes 10,9 mio. kr. i 2025 og 2026 til et innovationscenter for Økologisk Landbrug. Endelig afsættes der inden for økologi og fødevarer 16,3 mio. kr. til ”en økologiindsats til fremme af produktion og afsætning mv.” 

Aftalen får ros med på vejen fra Økologisk Landsforening.

”Det er meget glædeligt, at der indgået en politisk aftale om Grøn Fond, der indeholder midler til økologi. Det er der i den grad behov for. Regeringen udgav sidste år en fin økologistrategi, men den var blottet for nye midler, hvilket fik strategien til at klinge lidt hult,” udtaler forperson Michael Kjerkegaard fra Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Bag aftalen står regeringen, Socialistisk Folkeparti, Konservative, Enhedslisten og Radikale Venstre. Aftalen afsætter penge til en lang række elementer under den samlede overskrift ”den grønne omstilling af Danmark.” 

Over for DR erkendte ministeren, at situationen ikke var ”optimal”, men tilføjede, at der var sket en fordobling fra 2007-19, hvor der også undervejs var en stagnation i udviklingen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også