Ulovlig praksis i ministerium – har tilladt miljøskadelig udledning

Virksomheder har af Miljøministeriet fået lov til at udlede miljøskadelige stoffer i havet i strid med EU-lovgivning.
Kemikalievirksomheden Cheminova havde opsat skilte i 1960'erne for at advare mod sin tilladte udledning af forurenet spildevand. | Foto: Erik Friis
Kemikalievirksomheden Cheminova havde opsat skilte i 1960'erne for at advare mod sin tilladte udledning af forurenet spildevand. | Foto: Erik Friis
af ritzau & cleantechwatch

Miljøministeriet har ulovligt ladet erhvervshensyn vægte højere end miljøhensyn ved at tillade udledning af miljøskadelige stoffer fra blandt andet virksomheden Cheminova.

Det skriver DR.

DR har talt med advokater og forskere, der vurderer, at Miljøministeriet har handlet i strid med loven.

Blandt dem er Ellen Margrethe Basse, professor emerita ved Aarhus Universitet. Hendes speciale er miljøret.

”Man har bevidst diskuteret, hvordan man kunne sikre, at nogle virksomheder kunne fortsætte med at udlede som hidtil på trods af, at man vidste, at det var i strid med EU-lovgivningen,” siger hun til DR om ministeriets praksis.

Konkret handler det om, at virksomheder som Cheminova, der producerer blandt andet pesticider, har fået lov til at udlede stoffer i havområder, der i forvejen var forurenede. Det er i strid med EU’s såkaldte vandrammedirektiv.

Det foreskriver nemlig, at man ikke må fortsætte med at forurene vandområder, der allerede har overskredet grænseværdier for forurening. DR beskriver, at embedsmænd i Miljøministeriet allerede i 2019 advarede om dette. Medarbejderne skriver blandt andet i et internt notat, at ministeriets praksis risikerer at blive erklæret ulovlig af EU-Domstolen.

Miljøminister: Ingen kommentar

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har ikke ønsket at kommentere sagen over for DR.

Ministeriet oplyser til DR i et skriftligt svar, at der ifølge ministeriets egen vurdering ikke er tale om noget brud på lovgivningen.

Søndag aften har flere oppositionspartier reageret på sagen. Blandt andet Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, stiller sig kritisk.

”Giftigt kræftfremkaldende spildevand udledes i direkte strid med loven i vores hav. På trods af klare advarsler fra embedsmænd,” skriver politikeren i et opslag på det sociale medie X.

Han vil indkalde miljøministeren til et samråd.

”Han kan afvise at stille op til interview. Men han kan ikke afvise at møde op i samråd,” skriver Pelle Dragsted.

Også folketingspolitikerne Sascha Faxe og Marianne Bigum kritiserer praksissen. De er valgt for henholdsvis Alternativet og SF.

Står bag generationsforurening

Netop virksomheden Cheminova, der er i centrum i den nye sag, står bag et af landets ti generationsforureninger ved Høfde 42 beliggende ved Harboøre Tange ud til Vesterhavet. 

Høfde 42 blev forurenet i 1950’erne og 1960’erne af dels Cheminova. Med tilladelse af staten vel at mærke, der også var med til at forurene området.

På nuværende tidspunkt er forventningen, at det vil koste mindst 728 mio. kr. at oprense området – det er omkring det dobbelte af, hvad der i første omgang blev afsat af Region Midtjylland.

Den danske entreprenør- og cleantech-virksomhed Arkil vandt i starten af måneden retten til at stå i spidsen for oprensningen, efter at Region Midtjylland har udskudt arbejdet grundet budgetproblemer. Forventningen er, at det vil indbringe virksomheden i omegnen af 450 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter