Dansk myndighed sender Temu-sag til Europa-Kommissionen

Også det irske tilsyn med EU’s Digital Services Act har fået tilsendt sagen om den kinesiske onlineplatform Temu, som Forbrugerrådet Tænk og andre europæiske forbrugerorganisationer har klaget over.
Det danske DSA-tilsyn vurderer på baggrund af indledende undersøgelser, at "Temu muligvis ikke lever op til" EU's krav til meget store onlineplatforme. | Foto: Florence Lo
Det danske DSA-tilsyn vurderer på baggrund af indledende undersøgelser, at "Temu muligvis ikke lever op til" EU's krav til meget store onlineplatforme. | Foto: Florence Lo

Det danske tilsyn med EU’s Digital Services Act (DSA) har efter indledende undersøgelse sendt en sag om den kinesiske onlinehandelsplatform Temu videre til sin irske pendant og til Europa-Kommissionen. 

Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der varetager DSA-tilsynet i Danmark, i en pressemeddelelse fredag morgen. 

Webshoppen Temu har over 45 millioner månedlige brugere i EU. Derfor har Europa-Kommissionen for nylig defineret netbutikken som en ”meget stor onlineplatform”. Det betyder, at Temu fremover skal leve op til en række strengere krav. 

”Vi vurderer på baggrund af vores indledende undersøgelser, at Temu muligvis ikke lever op til disse krav. Reglerne har blandt andet til formål at sikre, at kun lovlige og sikre produkter sælges til forbrugere i EU,” siger Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, om sagen. 

Det er på baggrund af en klage fra forbrugerorganisationen Forbrugerrådet Tænk, at DSA-tilsynet har iværksat de indledende undersøgelser, der altså viser, at Temu muligvis overtræder EU-forordningen Digital Services Act (DSA). 

DSA-tilsynet behandler ikke klager over ulovlige farlige produkter, da dette hører under Sikkerhedsstyrelsen. Derfor anbefaler kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Nicoline Zederkof Jensen, at forbrugere altid er særligt opmærksomme på, om produkter lever op til sikkerhedskravene, hvis de handler uden for EU. 

”Vi undersøger for tiden flere produkter fra online markedspladser, men udbuddet er enormt. Det er derfor afgørende, at du som forbruger følger vores råd om altid selv at undersøge dit køb kritisk. Er der farlige løse dele for børn, skarpe kanter eller andet? Så modtager vi meget gerne en anmeldelse på vores side produkter.dk,” siger hun. 

Skarp kritik

Sagen mod Temu kommer efter flere måneders skarp kritik af den kinesiske platform i Danmark og udlandet. 

Både den danske miljøminister Magnus Heunicke (S) og den norske ditto Andreas Bjelland Eriksen (Arbejderpartiet) har været ude at advare forbrugere mod at købe via Temu.

Flere danske webshops har også oplevet, at Temu har krænket deres varemærke ved at lave Google-annoncer, hvor de danske webshops navne indgår. En metode, som advokat Heidi Højmark Helveg, der har speciale i markedsføringsret, betegner som en klar krænkelse af varemærket.

Temu har også mødt kritik fra den europæiske legetøjsindustri Toys Industries of Europe (TIE) for ikke at leve op til de europæiske lovkrav på legetøj på baggrund af en undersøgelse fra organisationen, der viste, at ingen ud af 19 legetøjsprodukter overholdt kravene. 18 ud af 19 produkter blev tilmed vurderet som farlige for børn.

Derudover er Temus markedsføring blevet beskrevet som manipulerende, hvilket var årsagen til at Forbrugerrådet Tænk som nævnt gik sammen med 16 andre europæiske forbrugerorganisationer om at klage over handelsplatformen for at gøre brug af såkaldte ”dark patterns”.

Organisationerne mener blandt andet, at Temu bryder reglerne i EU ved at benytte sig af manipulerende designs, som har til hensigt at få forbrugerne til at købe mere eller købe dyrere produkter.

Alligevel har Temu vundet de danske forbrugeres hjerter og blev i første kvartal af 2024 den tredjemest populære webshop i Danmark ifølge en analyse fra Dansk Industri. 

Risikerer bøde

Temu er den 24. platform, der bliver kategoriseret som ”meget stor online platform”. Før Temus udpegelse var seneste skud på stammen den kinesiske ultra fast fashion-forhandler Shein, der blev udpeget for en måned siden i april 2024. 

Ud over de to kinesiske platforme er blandt andre kinesiske Alibaba, amerikanske Amazon og den tyske modeplatform Zalando at finde blandt de meget store onlineplatforme. 

Lever Temu ikke op til de skærpede EU-krav, kan platformen risikere at møde bødestraf på op mod 6 pct. af platformens globale omsætning. 

I første kvartal af 2024 omsatte Temu-ejeren PDD Holdings for 86,9 mia. yuan (over 82 mia. kr.) og landede en bundlinje på 28 mia. yuan - knap 26,6 mia. kr. Det er den hidtil højeste omsætning for selskabet.

”Temu anerkender Europa-Kommissionens udpegning af vores platform som en Very Large Online Platform (VLOP) i henhold til Digital Services Act (DSA). Herunder er Temu fuldt engageret i at overholde lovgivning og regler som er beskrevet i DSA, for at sikre sikkerheden, gennemsigtigheden og beskyttelsen af vores brugere i EU,” lød det fra Temu i en skriftlig kommentar om udpegelsen.

Temu har fire måneder til leve op til de nye krav, som EU-Kommissionen i samarbejde med de irske myndigheder fremover vil føre tilsyn med. 

Nu har de altså fået en sag på hænderne fra Danmark, de kan gå i krig med. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter