Regeringen varsler skærpet straf mod bagmænd i økonomisk kriminalitet

Erhvervsministeren vil stramme nettet om stråmænd og øge straf til bagmænd. Meldingen kommer, efter at justitsministeren har bebudet en undersøgelse af den omstridte egenbegæringsmetode ved konkurser.
”Vi har stråmandskontroller på plads. De er effektive og fanger hundredvis af kriminelle, før de overhovedet kommer i gang. Men nettet skal strammes endnu mere,” siger Morten Bødskov. | Foto: Emil Nicolai Helms
”Vi har stråmandskontroller på plads. De er effektive og fanger hundredvis af kriminelle, før de overhovedet kommer i gang. Men nettet skal strammes endnu mere,” siger Morten Bødskov. | Foto: Emil Nicolai Helms
af ritzau

Regeringen varsler en større kontrol af stråmænd og en skærpet straf til bagmænd i økonomisk kriminalitet.

Det melder Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

”Vi skal sætte hårdt mod hårdt, når det gælder kriminelle bagmænd og stråmænd. Derfor ser vi på, om straffen for bagmænd og rådgivere skal skærpes,” siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) i meddelelsen.

Det forhøjede fokus sker, efter at dokumentaren ”Den sorte svane” har øget opmærksomheden på økonomisk kriminalitet.

Dokumentaren afdækker, at der bag kriminalitet kan sidde bagmænd og rådgivere i anerkendte stillinger. Foran dem skubbes mere udsatte stråmænd, der eksempelvis kan indsættes som proformadirektør.

Erhvervsstyrelsen fører allerede kontrol med, om firmaer bruger stråmænd som falske direktører og medarbejdere. Sidste år afviste styrelsen mere end 1000 mulige stråmænd, oplyser ministeriet.

”Vi har stråmandskontroller på plads. De er effektive og fanger hundredvis af kriminelle, før de overhovedet kommer i gang. Men nettet skal strammes endnu mere,” siger Morten Bødskov videre i meddelelsen.

Skal dele viden og data bedre

Han tilføjer, at myndighederne skal dele viden og data bedre for at øge kontrollen.

Regeringen er endnu ikke kommet med et konkret udspil om, hvordan straffen for bagmænd og rådgivere skal skærpes.

Meldingen fra erhvervsministeren kommer, efter at justitsminister Peter Hummelgaard (S) fredag har bebudet en undersøgelse af den omstridte egenbegæringsmetode ved konkurser.

Her kan en konkursramt virksomhed selv udpege sin kurator, hvilket har åbnet mistanke om, at kuratorer udregner konkursboet til fordel for den konkursramte.

Begge meldinger kommer forud for et samråd fredag, hvor regeringen skal fortælle, hvordan der kan tages politisk handling i lyset af dokumentaren ”Den sorte svane”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter