Messerschmidt trækker DF ud af klimalov efter aftale om CO2-afgift

Det er ”sortere end sort”, når DF bekender kulør, siger klimaminister om Messerschmidts exit fra klimaloven.
Trepartsaftalen om landbrugets klimavilkår får nu den konsekvens, at Morten Messerschmidt trækker DF ud af klimaloven. | Foto: Jens Dresling
Trepartsaftalen om landbrugets klimavilkår får nu den konsekvens, at Morten Messerschmidt trækker DF ud af klimaloven. | Foto: Jens Dresling
af Ritzau

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, trækker partiet ud af klimaloven.

Det skriver Messerschmidt på den sociale platform X, hvor han har delt billeder af en sms, som han har sendt til klima- og energiminister Lars Aagaard (M).

”Vi vil fortsat arbejde inden for de forligskredse, hvor vi er med,” skriver han i sms’en og fortsætter:

”Men vi vil ikke længere tage det overordnede ansvar for den førte klimapolitik, som alt for ofte er dikteret af venstrefløjens ekstreme ønsker om at gøre det dyrere at være dansker og omdanne stadig mere af det danske landskab til golde solcelleørkener.”

Dråben blev den landbrugsaftale om blandt andet en CO2-afgift, der blev præsenteret mandag aften af den grønne trepart. Det uddyber han over for Ritzau:

”De seneste år har budt på skatter og afgifter en masse. Nu må nok være nok. Klimapolitik kan ikke i mine øjne være lig med, at man bare hele tiden hæver skatterne og gør det dyrere at være dansker,” siger han.

Under valgkampen op til EU-parlamentsvalget i begyndelsen af juni blev Messerschmidts kritik af klimapolitikken for meget for Lars Aagaard.

Han ville have DF-formanden til at tage endegyldigt stilling til, om han ville deltage i de politiske klimaaftaler.

Forinden havde Messerschmidt varslet, at han ville melde Dansk Folkeparti ud af aftalen om klimaloven, hvis en kommende CO2-afgift på landbruget endte med at koste bare én arbejdsplads.

Trepartsaftalen vil koste omkring 1000 arbejdspladser i landbrugssektoren. Det er vurderingen fra Finansministeriet ifølge minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).

Han regner dog med, at et ”tilsvarende antal arbejdspladser” vil kunne skabes andre steder som følge af aftalen. Det kan blandt andet være inden for skovrejsning og forskellige tekniske anlæg.

Beregninger fra Økonomiministeriet viser desuden, at prisen på en pakke hakket oksekød vil være en krone højere i 2030 som følge af aftalen.

Det er ikke den enkelte krone på hakket oksekød, der gør udfaldet, men diverse afgifter løber op for almindelige menneskers økonomi, lyder det fra Messerschmidt.

”Hvis det her var det eneste, så havde vi heller ikke truffet den konsekvens,” siger han.

”Men det her kommer oven i flyafgifter, elafgifter, dieselafgifter, nye krav til boliger, der gør, at man skal bruge hundredtusindvis af kroner på at renovere og så videre og så videre,” tilføjer han.

Adspurgt om han havde regnet med, at trepartsaftalen ikke ville koste en eneste krone eller arbejdsplads for danskerne, henviser han til statsministerens tidligere ord.

”Vi havde i valgkampen Mette Frederiksens ord for, at denne her afgift ikke måtte gøre fødevarerne dyrere for den enlige mor,” siger han.

”Vi kan konstatere, at de bliver dyrere. Ikke så meget som man måske havde frygtet, men dog alligevel dyrere,” siger han.

Klimaministeren er ikke overrasket over meldingen fra Messerschmidt. Det skriver han på X.

”Dagen efter, at vi har lavet en historisk trepartsaftale, hvor landbruget og Danmarks Naturfredningsforening står side om side og tager ansvar, bekender Morten Messerschmidt nu endelig kulør - og farven er sortere end sort.”

”Ikke overraskende. Ja ja, videre,” skriver Lars Aagaard.

Klimaloven blev vedtaget i 2019 af et bredt politisk flertal. Det bestod af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også