Debat: Fælles nordisk implementering af EU-regler er kompliceret – men gevinsten er stor

Lettere adgang for vores virksomheder til de nordiske markeder, sådan som minister for nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen lagde op til på PolicyWatch torsdag. Det er sød musik i Dansk Byggeris ører, og vi kunne ikke være mere enige med ministeren.
De nordiske lande er vigtige markeder for bygge- og anlægsbranchens virksomheder, og branchen kunne gøre det endnu bedre, hvis nogle af de mange barrierer blev revet ned, og vi sikrede, at der fremover indføres færrest mulige nye barrierer.
Danske bygge- og anlægsvirksomheder eksporterede sidste år varer og tjenester til Sverige for næsten 6,8 mia. kr. og for godt 5 mia. kr. til Norge. Men der ligger et stort uforløst potentiale, når det gælder bygge- og anlægsbranchens eksport af både varer og tjenester til de nordiske lande.
Når byggevirksomhederne i dag prøver kræfter med de andre nordiske markeder, oplever de et højst reguleret marked. Og mange oplever, at de hver gang skal starte forfra med at finde ud af, hvilke krav de skal leve op i de enkelte nabolande – og hvordan.
I Dansk Byggeri kan vi derfor i høj grad genkende Eva Kjer Hansens beskrivelse af, hvordan virksomhederne bruger oceaner af tid på regulativer og bureaukrati.
Bør starte med pilotprojekt
Ministerens forslag om, at de nordiske lande i langt højere grad skal sammentænke den måde, vi implementerer EU-direktiver på, er et skridt på vejen. Når en EU-lov skal implementeres herhjemme, skal de forskellige ministerier gøre sig klart, hvordan det skal gøres, så man undgår unødige benspænd for erhvervslivet. Det er en vigtig og rigtig procedure, som vi vil hilse velkommen i nordisk regi.
Men det er også vigtigt at være realistisk og først og fremmest værne vores virksomheder mod uhensigtsmæssige procedurer og regler. Det at koordinere ensartet implementering må forventes at blive temmelig kompliceret, fordi vi er organiseret forskelligt i de nordiske lande og som hovedregel allerede har eksisterende lovgivning, som vil blive påvirket af implementeringen.
Derfor er det en uhyre krævende opgave, men i Dansk Byggeri synes vi om tanken. Konkret foreslår vi et pilotprojekt, hvor de involverede regeringer tager fat i et kommende nyt direktiv og forsøger at sammentænke, hvordan der via tidlig interessevaretagelse og i hele processen frem til om med implementering, bedst muligt kan laves ensartede regler i Norden, uanset om det er EU- ellers EØS-lande.
Dansk Byggeri bidrager gerne, og vi har allerede gode og nære relationer med søsterorganisationerne i de fire andre nordiske lande
Forskellig tolkning af EU-regler koster byggevirksomhed op imod 1 million årligt