Debat: Erhvervslivet skal påtage sig et reelt samfundsansvar for den grønne omstilling

Hvis Danmark igen skal være foregangsland i den grønne omstilling, kræver det, at Christiansborg sætter ambitiøse mål og rammer for erhvervslivet. Samtidig skal virksomhederne påtage sig den samfundsmæssige opgave det er, at bringe den grønne omstilling i mål – først i Danmark og på sigt i verden, skriver politisk leder i Alternativet Uffe Elbæk.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Uffe Elbæk, politisk leder i Alternativet

Vi står over for en global klimakrise, som betyder, at hele samfundet skal omstille sig til at producere og forbruge bæredygtigt, så vi ikke belaster klimaet og driver rovdrift på klodens ressourcer eller skader naturen og miljøet.

Det gælder samtlige sektorer i samfundet, men særligt erhvervslivet spiller en afgørende rolle. Samlet set stod erhvervslivet eksempelvis for 34 procent af det samlede energiforbrug i 2017, og tallet forventes at stige med 1,4 procent årligt frem mod 2020. Samtidig er det også de danske virksomheder, som skal komme med løsningerne på de klima- og energimæssige udfordringer.

Heldigvis rummer de udfordringer vi som samfund står over for også et stort potentiale for erhvervslivet – og for Danmark, der kan blive foregangsland for nye virksomheder, nye arbejdspladser og nye løsninger, som resten af verden kommer til at efterspørge.

Vi har et af verdens måske mest veludviklet energisystemer, veluddannet arbejdskraft, velorganiseret arbejdsmarked, og vi har dygtige virksomheder, som allerede efterlyser rammerne for et grønt erhvervseventyr. Så lad os komme i gang. Vi har mulighederne for at skabe et erhvervsliv, der udvikler og eksporterer grønne bæredygtige løsninger, som resten af verden efterspørger - en efterspørgsel, der vokser dag for dag. Danmark skal kort sagt være det land som kan levere de bedste løsningerne på de alvorlige problemer verden i dag rummer.

Højere klimamål

Men vi kan hurtigt tabe det gode udgangspunkt på gulvet, hvis vi ikke sørger for at sætte ambitiøse mål og rammer for erhvervslivet. Derfor er vi i Alternativet kommet med 42 forslag til en grøn og bæredygtig erhvervspolitik.

Det indebærer blandt andet, at vi sætter højere mål for vores grønne ambitioner, så vi ikke bliver overhalet indenom af den voksende konkurrence, vi ser fra så forskellige lande som Sverige og Costa Rica.

Blot for at nævne nogle få eksempler i vores udspil, så foreslår vi blandt andet at hæve klima- og energimålene, så Danmark allerede i 2035 er et fossilfrit samfund samtidig med, at drivhusgasudledningen skal være reduceret med mindst 100 procent senest i 2040. Et af midlerne til at nå de målsætninger er en grøn afgiftsreform, ud fra princippet om, at forureneren betaler – så grøn energi bliver billigere og mere attraktiv end sort energi. Det betyder også en ny forureningsafgift på CO2 (som NOx-afgiften), så det, der forurener mest, igen bliver dyrere.

Gør det let at gøre det rigtige

Udover at det skal være dyrere at forurene, så skal det også være let at gøre det rigtige. Eller rettere sagt, så skal vi styrke incitamenterne til at erhvervslivet får lettere ved at træffe grønne og bæredygtige valg. Vi vil indføre krav om 30 procent genanvendelse af materialer i nybyggeri, nye patordninger, fradrag for reparationer mm. for at fremme genanvendelse og cirkulær økonomi hos både borgere og virksomheder. Vi vil investere 3 mia. kr. yderligere i energieffektivisering og give et nyt fradrag for grønne firmabiler for at gøre det attraktivt for virksomheder at investere i grønne tiltag. Og med 6 mia. kr. ekstra til grøn energiforskning og et forskningsfradrag på 120 procent skal vi give erhvervslivet muligheder for at skabe nye teknologier og nye produkter, som vi kan eksportere – og som igen vil skabe grobund for nye arbejdspladser.

Hvis Danmark igen skal være foregangsland i den grønne omstilling, så kræver det, at vi politisk forstår at sætte disse ambitiøse mål og rammer for erhvervslivet her og nu. Samtidig skal virksomhederne påtage sig den samfundsmæssige opgave det er, at bringe den grønne omstilling i mål – først i Danmark og på sigt i verden. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også